11
Het begin dit jaar bezette Bungehuis in de Amsterdamse Spuistraat, voormalig onderkomen van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De UvA heeft het pand voor circa 30 miljoen van de hand gedaan aan Aedes Real Estate BV. Thans wordt het verbouwd tot een luxe hotel | Hans Foto

In een open brief aan het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uiten kritische studenten en docenten felle kritiek op de Kaderbrief 2016. Een ‘lippendienst aan transparantie en democratie’, zo schrijven ze.

In de Concept Kaderbrief presenteert het College van Bestuur (CvB) de begroting voor het komende jaar en een financiële prognose voor de jaren daarop volgend. De Kaderbrief werd 10 juni openbaar gemaakt via de website van de UvA met de mededeling dat studenten binnen twee weken konden reageren. Daarmee is in de ogen van Humanities Rally, Nieuwe Universiteit, Rethink UvA en University of Colour al de eerste fout gemaakt: ‘Door dit in de zomervakantie te doen en de studenten de Kaderbrief niet per mail te sturen, kunnen de beleidsmakers uitgaan van weinig inspraak.’

Na bestudering van de Kaderbrief stellen de rebellerende studenten-/docentengroepen vast dat de trend van de afgelopen jaren, ondanks al het verzet van de afgelopen tijd, wordt voortgezet. ‘Er wordt doorgegaan met bezuinigen, het primaat van Onderwijs en Onderzoek staat nog altijd onder druk vanwege vastgoedavonturen en het beleid blijft gericht op het verhogen van studierendement in plaats van kwaliteit. De verdeling van financiële middelen wordt nog steeds uitgevoerd op basis van kwantitatieve output waarvan de indicatoren de aantallen eerstejaars inschrijvingen, diploma’s, studiepunten en promoties zijn.’

Voornaamste doorn in het oog is de vorig jaar reeds aangekondigde bezuiniging op de Faculteit der Geesteswetenschappen (Fgw), een totaalbedrag van 8,1 miljoen tot 2019. Ook de megalomane vastgoedprojecten van de UvA worden voortgezet, ondanks alle kritiek. Door de huurprijzen voor de faculteiten drastisch te verhogen, gedraagt het CvB zich volgens de ondertekenaars als een huisjesmelker: geld bestemd voor onderwijs en onderzoek zou verdwijnen van de faculteiten naar het centrale niveau.

Tot slot stippen de groepen tal van onduidelijkheden aan die de Concept Kaderbrief huns inziens bevat. Ze vinden dat van de transparantie die het document zou moeten bieden weinig terechtkomt. Zo zou een berekening van de benodigde bezuiniging op de FGw op basis van de gegeven sleutel niet op 8,1 miljoen uitkomen. Deze en andere reacties zullen een bijlage vormen bij de Kaderbrief die eerst in een overleg tussen het CvB en decanen wordt besproken. Daarna moeten de centrale studentenraad en centrale ondernemingsraad het geheel goedkeuren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
8 jaren geleden

‘Door dit in de zomervakantie te doen en de studenten de Kaderbrief niet per mail te sturen, kunnen de beleidsmakers uitgaan van weinig inspraak.’

De zomervakantie de schuld? Is dit niet te makkelijk van de voormalige actievoerders? Al voor die tijd zijn ze in slaap gesust, door zowel de UvA als de politiek. Dat de zaak ze door de vingers glipt, en dat ze in het pak genaaid zijn, beginnen ze eindelijk te beseffen. Maar ja… Beter laat dan nooit.

https://www.ravage-webzine.nl/2015/06/23/ranciere-en-de-studentenrevolte/

https://www.ravage-webzine.nl/2015/07/23/na-de-studentenopstand-de-kater/

knarfist
8 jaren geleden

Die rotjong mogen allah op hun blote knietjes bedanken dat ze in een land geboren zijn waar mensen met ietwat geld hun kroost kunnen laten ‘studeren”. Laat ze maar een paar maanden op het land en bij de boer werken dan piepen deze toekomstige bankhangers wel anders.

Peter
8 jaren geleden

Iemand al gecheckt wanneer kaderbrief 2015 is gepubliceerd? Juist ja precies een jaar eerder in de vakantie! Lijkt me dus een voorbeeld van duidelijkheid en transparantie.