13

Als antwoord op het groeiende verzet binnen Nederlandse kustgemeenten tegen de aanleg van windmolenparken in de Noordzee gooit Natuur & Milieu de Duitse toerist in de strijd.

Dit voorjaar ging de Tweede Kamer akkoord met de aanwijzing van drie gebieden in de Noordzee waar windmolenparken worden gebouwd. Het gaat om zones op 18 tot 22 kilometer uit de kust, voor Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. De nieuwe windmolenparken zijn nodig omdat in het Energieakkoord is afgesproken dat in 2022 3.450 megawatt extra aan energie wordt opgewekt met windmolens op de Noordzee. De betrokken bouwondernemingen zijn er in hun nopjes mee.

De nieuwe windmolenparken komen twee keer zo ver in zee te staan als het windmolenpark voor de kust van het Noord-Hollandse Egmond. Maar de molens in de nieuwe zones kunnen wel hoger worden, tot 190 meter maar liefst. De betrokken kustgemeenten zien het niet zitten, ze vrezen dat badgasten daardoor weg zullen blijven. ‘Omdat zij dat ook horizonvervuiling vinden, net als wij’, zegt wethouder Pieter-Jan Barnhoorn van Noordwijk bij RTL Nieuws.

Dáár schrokken ze bij Natuur & Milieu weer van. Eureka! We laten het Duitse onderzoeksinstituut GfK een x-aantal Duitsers ondervragen die geregeld het strand van Nederland opzoeken. Als het resultaat voor ons positief uitvalt, maken we er een leuke zomerhitje van, zo zullen ze bij de milieuorganisatie gedacht hebben. ‘Duitse badgasten enthousiast over windmolens in zee!’, kopt het persbericht van vandaag. En: ‘Eén op de vijf Duitse toeristen komt vaker naar de Nederlandse kust als er windmolens zichtbaar in zee staan.’

Haha, zichtbare windmolens in zee spoort Duitse toeristen dus kennelijk aan om vaker de Noordzeekust te visiteren. Sterker, ze geilen op die stalen objecten in de natuur, wat zeuren die Hollanders nou! Voor een meerderheid (64 procent) van de door GfK ondervraagde 500 Duitse strandgangers maakt het niet uit of er wel of geen windmolens in zee staan, die liggen waarschijnlijk de hele dag te ronken. ‘De angst dat het toerisme afneemt door windmolens aan de kust, is dus ongegrond’, aldus Natuur & Milieu.

Ze doen er nog een zandschepje bovenop. ‘De toerismesector kan flink profiteren van windmolens. Maar liefst 56 procent van de Duitse toeristen is geïnteresseerd in toeristische activiteiten rondom windmolens. Denk bijvoorbeeld aan een boottocht naar een windmolen. Of duiken. Windmolens zijn een duikwalhalla doordat er veel nieuw zeeleven op afkomt. Slimme ondernemers kunnen goed verdienen aan windmolens.’ Er is maar één conclusie mogelijk, bij Natuur & Milieu hebben ze een klap van de molen gehad. Op deze wijze sporen ze een hernieuwde moffenhaat aan, tweespalt op het strand!

Nee, laat ze zich eerst maar eens druk maken om de tomeloze onvrede onder Nederlanders die langs de grens met Duitsland wonen. Ze storen zich aan de wildgroei van giga-windmolens net over de grens. Alleen al de afgelopen tijd hebben de gemeenten Groesbeek (Gelderland) en Gennep (Limburg) zich hevig verzet tegen het plan van de buren in het Duitse Kranenburg om twaalf torenhoge windmolens in het Reichswald te plaatsen, op 400 meter van de grens. Europa moet ingrijpen, vinden ze in de grensgebieden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Martin
8 jaren geleden

Wat is het probleem van die windmolens op zee? Mooi toch? Op het land valt er nog wel wat te zeggen over horizonvervuiling en de verhouding met de rest van de gebouwen en natuur.
Over wat wel en niet mooi is kun je eindeloos discussiëren. Alleen vind ik dat alleen mensen die zelf geen fossiele brandstof gebruiken met hun elektriciteitsgebruik, auto en vliegreizen enig recht van spreken hebben. Zolang er jaarlijks al 100.000-en mensen omkomen door de gevolgen van klimaatsverandering, de olie- en kolenindustrie voor gigantische vervuiling zorgt en de ontbossing op andere continenten in een razend tempo door blijft gaan, is de discussie over geluidsoverlast of visuele overlast door windmolen een luxeprobleem.

wynand
8 jaren geleden
Antwoord aan  Martin

“Alleen vind ik dat alleen mensen die zelf geen fossiele brandstof gebruiken met hun elektriciteitsgebruik, auto en vliegreizen enig recht van spreken hebben.”

Ik neem aan dat jij aan zweefvliegen doet?

Martin
8 jaren geleden
Antwoord aan  wynand

Waarom zou ik moeten zweefvliegen? Vliegen hoeft van mij niet zo. Geef mij maar een fiets. En voor een verre reis soms een bus.
Ik had het natuurlijk wat zwart-wit en provocerend opgeschreven. Maar in het algemeen moeten mensen die zelf flink energie gebruiken en hun vervuiling vooral afschuiven op anderen in Nederland of ver daarbuiten, niet gaan zeuren als er ook een keer wat negatieve effecten van hun gedrag bij henzelf terechtkomen.

Rolf
8 jaren geleden

Is Ravage tegen schone energie tegenwoordig?

Volgens mij kun je beter windmolens in zee zetten, dan het land volzetten met kolencentrales en kerncentrales met alle milieu-ellende die dat veroorzaakt. Tuurlijk kun je windmolens lelijk vinden (vind ik niet overigens), maar ik moet de eerste Nederlander nog tegenkomen die geniet van het uitzicht op een kolencentrale.

wynand
8 jaren geleden
Antwoord aan  Rolf

Hoe schoon is windenergie eigenlijk, afgezien van horizonvervuiling? Wel eens nagedacht over de vraag waarmee windturbines worden samengesteld? Neem het Duitse bedrijf Siemens dat voor een aan te leggen windmolenpark boven de kust van Schiermonnikoog 150 windmolens levert waarvoor in totaal 150.000 kilo neodymium wordt gebruikt in de magneetstaven voor de generators. Dit om de kostprijs van de molens te verlagen (lees: aantrekkelijker te maken voor de verkoop). De winning van neodymium in China leidt tot een milieuramp…

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1350811/In-China-true-cost-Britains-clean-green-wind-power-experiment-Pollution-disastrous-scale.html

Oscar
8 jaren geleden

Pffft, wat een zuur stukje. Voor de noodzakelijke energietransitie zijn windmolens nodig, op land én op zee. Denk een beetje na over inpassing en live with it.

Fuck
8 jaren geleden

Kijk, dat moet wel ene Wijnand D. zijn die al eerder zijn maten naaide (vergeten?) en ook nog gelukkig uit de 2de K werd gezet en nu dus Martin persoonlijk probeert te pakken.
Mister hypocriet ten top, die het doet met dat ontslagen bazinnetje bij NATUUR + MILIEU en geregeld als vakantie ff naar de USA vliegen, ga toch niet met zoiets in discussie.