Woensdagnacht is kernreactor Tihange 3 in de Belgische plaats Hoei stil komen te liggen. De oorzaak wordt momenteel onderzocht, maar het aantal incidenten in de afgelopen jaren stapelt zich op.

De kernreactor viel rond 00.48 uur automatisch stil tijdens onderhoudswerkzaamheden. Volgens de eerste bevindingen van toezichthouder Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is er mogelijk een technisch probleem ontstaan bij een controlesysteem. ‘Het voorval heeft geen enkele impact gehad op de veiligheid’, aldus een woordvoerder van het FANC. ‘Het bewuste mechanisme registreert allerlei parameters en staat zeer gevoelig afgesteld. Bij het minste gaan de controlestaven naar beneden en wordt de kernreactie gestopt.’

Het voorval staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren hebben zich tal van incidenten voorgedaan bij de drie kernreactoren van Tihange. Zo vond begin vorige maand nog een incident plaats in het niet-nucleaire gedeelte van de kerncentrale, waarbij de productie werd teruggeschroefd om een element te vervangen. Toen werd de productie na 24 uur hervat, het is nog niet duidelijk hoe lang reactor 3 nu stil zal liggen. Eigenaar Electrabel verwacht tot aan komend weekeinde.

Het Belgische Kamerlid Johan Vande Lanotte (S.PA) is er klaar mee. ‘Dit is onvoorstelbaar. De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden. Mocht een vorm van duurzame energie opwekking zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt.’ Ook GL-Limburg uit kritiek, daar Tihange op 40 kilometer van Maastricht ligt. Volgens een woordvoerder van de partij is het ‘incident na incident’ hetgeen de reden is waarom haar partij erg bezorgd is.

Eind augustus 2012 werd ontdekt dat het betonnen omhulsel van de kernreactor van Tihange 2 is beschadigd door erosie ten gevolge van betonrot. Nadat Electrabel de reactor stil had gelegd, werden in het reactorvat – voor twee derde gevuld met waterstof – scheurtjes ontdekt. Juni 2013 werd de reactor weer geactiveerd maar ligt sinds maart 2014 weer stil omdat nieuwe meetresultaten aan hebben getoond dat er sprake is van wel 3000 scheurtjes in het vat. ‘Een ernstige situatie’, aldus het FANC. Om dezelfde reden ligt kernreactor Doel 3 stil.

Vorige week schorste het FANC nog vier werknemers van Electrabel omdat de veiligheidsregels in Tihange de voorbije zes weken te vaak met voeten zijn getreden. ‘De uitbating van een kerncentrale vereist onder alle omstandigheden een strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften, opdat er steeds een maximaal aantal veiligheidssystemen en -procedures actief zijn’, aldus het FANC. Electrabel heeft de opdracht gekregen om door opleidingen de veiligheidscultuur van de duizend werknemers van de kerncentrale te verbeteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties