16
Illustratie: © Jeffrey Postma | www.postmadesign.de

Een split cd samengesteld door Amerikaanse en Italiaanse muzikanten, uitgebracht door zowel een Belgisch als Italiaans muzieklabel. Hoeveel verschillende muzikale werelden kan je met elkaar vermengen? Perversions of the Aging Savant komt voort uit de vriendschap van Matteo Uggeri van de band Sparkle in Grey en Paul Lemos van Controlled Bleeding.

Controlled Bleeding uit New York is al sinds eind jaren ’70 actief en onderzoekt tal van muzikale stromingen. Sparkle in Grey combineert in haar muziek elementen van verschillende genres wat inmiddels hun handelsmerk is geworden. De Amerikanen starten de cd met zes nummers. De muzikanten nemen je mee van post-rock naar geïmproviseerde muziek en van ambient jazzy naar industriële noise. Hoewel de zorgvuldig opgebouwde muziekstijlen ver uit elkaar liggen, is er toch sprake van samenhang. Het blijkt geen enkel probleem om van een lay-back gitaarnummer over te stappen op een chaotische gitaartrack met een harsh noise geluidsmuur op de voor- en achtergrond.

De uit Milaan afkomstige band Sparkle in Grey begint haar bijdrage met een klassiek aandoend muziekstuk in combinatie met post-rock en folky elementen. De muziek is rustig en heeft een besloten karakter, welke ruimer wordt door de inbreng van meer ritme en toevoeging van instrumenten. Binnen het concept van deze band verandert de sfeer opnieuw naar meer abstractere noise. Aan het einde van hun bijdrage worden intense beats met reverend gitaar en herhalende pianopartijen toegevoegd die uiteindelijk uitmonden in een sferische drone.

Het album eindigt met twee bonus tracks waarop beide bands jazzy elementen vermengen met ambient klanken. Het mooie aan de split Perversions of the Aging Savant is dat je kunt merken dat beide bands gedurende de samenstelling van het album tussendoor onderling contact hebben gehad over de opbouw en dat eenieder daar zijn eigenwijze draai aan heeft gegeven. Wederom een mooi avontuurlijk album waarop, wat mij betreft, met name Sparkle in Grey weer weet te schitteren.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties