18

Honderden milieuactivisten hebben zaterdag urenlang de bruinkoolgroeve Garzweiler in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen bezet gehouden. Hierdoor zijn de werkzaamheden stil komen te liggen.

In totaal 600 milieuactivisten, afkomstig uit meerdere Europese landen, hebben zaterdag de bruinkoolgroeve Garzweiler bezet. De protestactie maakt onderdeel uit van een driedaags klimaatactiekamp Ende Gelände (‘tot hier en niet verder’). De politie, een luttele 1200 ME’ers, hield uiteraard een oogje in het zeil en heeft met geweld (wapenstok en pepperspray) geprobeerd de horde ervan te weerhouden de verboden groeve te bereiken, overigens zonder succes.

Na een langdurige voettocht en her en der wat schermutselingen en kat-en-muis spelletjes met de ME, slaagden de actievoerders erin de groeve te betreden. De werkzaamheden met de gigantische graafmachine waren op dat moment door exploitant RWE Power AG (moederbedrijf van Essent) reeds stilgelegd. Tientallen betogers beklommen de stalen reus en posteerden zich op enkele meters hoogte, omringd door spandoeken en protestborden.

Om de ernst rondom het functioneren van kolencentrales te benadrukken, droegen de klimaatactivisten mondkapjes en witte overalls. Het beeld leverde een surrealistisch schouwspel op dat deed denken aan scènes uit een apocalyptische scifi-film. Uiteindelijk verwijderden ME’ers de activisten van de graafmachine, terwijl de overigen werden ingesloten en aangehouden. Velen zouden in het verdere verloop van de dag weer vrijgelaten worden.

De organisatie, die na afloop sprak van een ‘geslaagde actie’, houdt kolencentrales verantwoordelijk voor een ‘onomkeerbare klimaatverandering’ waardoor ‘het levensonderhoud van steeds meer mensen over de hele wereld wordt verwoest.’ Noordrijn-Westfalen is met zijn kolencentrales verantwoordelijk voor één derde van de Duitse CO2 uitstoot. Binnenkort spreekt de Duitse regering zich uit over de vraag of energiebedrijven in het kader van klimaatmaatregelen hun kolencentrales moeten sluiten.

19
De ME spuit met pepperspray om de klimaatactivisten de doorgang te belemmeren | Foto’s: Ruben Neugebauer

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pietje Puk
8 jaren geleden

Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha!!!!