20
AZC Leersum

De Nationale ombudsman heeft het COA op de vingers getikt voor het onder druk zetten van een vrijwilliger die foto’s maakte van demonstrerende dakloze vluchtelingen die het land dreigen te worden uitgezet.

Jan Kees Helms was tussen 2000 en 2012 werkzaam als ambulant verpleegkundige bij de geestelijke gezondheidszorg. Als onderdeel van dat werk gaf hij yogales aan asielzoekers binnen het asielzoekerscentrum (AZC) in Leersum. Nadat door bezuinigingen zijn arbeidscontract werd beëindigd, bleef hij op verzoek van een aantal asielzoekers binnen het AZC Leersum voor één uur per week yogales geven op vrijwillige basis. Daartoe ondertekende hij een vrijwilligerscontract bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Helms publiceert, naast portret- en kunstfoto’s, ook foto’s van acties en demonstraties in het kader van het vluchtelingenbeleid op internet, soms begeleid door kritische teksten richting overheid. Nadat het COA daar achter kwam, werd Helms na enkele maanden vrijwilligerswerk voor het blok gezet: hij diende zijn werk als ‘politiek gekleurd’ fotograaf te staken of anders zijn biezen te pakken. Het COA vond de politieke opvattingen van Helms niet stroken met de binnen de organisatie vereiste neutraliteit, meldt onderzoeksbureau Jansen & Janssen.

Teleurgesteld besloot Helms zijn vrijwilligerswerk te beëindigen. Achteraf heeft hij deze gedwongen keuze ‘als intimiderend en vrijheid beperkend ervaren.’ Aangezien de bewuste fotoserie – een tentenkamp voor dakloze en documentloze vluchtelingen – enkel op Facebook toegankelijk was voor zijn ‘vrienden’, was Helms zeer verbaasd over het feit dat het COA deze had weten in te zien. ‘De locatiemanager van het AZC vertelde mij dat het COA een extern bureau heeft dat onderzoek doet naar het privéleven van haar medewerkers, vrijwilligers en stagiaires’, zegt Helms.

Helms beschouwde de eis van het COA om geen foto’s van vluchtelingendemonstraties te plaatsen op internet als een vorm van censuur en startte binnen de overheidsinstelling een klachtenprocedure. Nadat het COA beweerde geen extern bureau te hebben ingeschakeld om zijn gangen na te gaan, werd zijn klacht ongegrond verklaard. In de klachtafwikkeling werd in het geheel niet ingegaan op zijn voornaamste punt, namelijk dat journalistieke fotografie een politiek neutrale activiteit is. Het door de Afdeling Juridische Zaken toegezegde conceptverslag van de hoorzitting kwam er nooit.

Uiteindelijk klopte Helms aan bij de Nationale ombudsman. Die stelde hem in het gelijk inzake de eis van het COA niet langer foto’s van demonstraties op internet te plaatsen in combinatie van het geven van yogalessen binnen het AZC. ‘Door verzoeker voor te houden dat als hij wilde doorgaan met het geven van yogales op het AZC, hij moest stoppen met het publiceren van foto’s, heeft het COA verzoekers recht op een vrije meningsuiting niet gerespecteerd. De onderzochte gedraging is niet behoorlijk’, aldus waarnemend ombudsman F. van Dooren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Bij ieder bedrijf wordt je eruit geknikkerd als je de bedrijfsbelangen schade toebrengt.
Deze meneer heeft geen werk meer en dus een zee van vrije tijd waarvan hij maar liefst een heel uur per week vrijwilligers werk verricht hoe nobel.
Dat uurtje is blijkbaar genoeg om de status van politiek correct goedmens te handhaven en dan het deksel op je neus krijgen van je mede goedmensen au! dat doet pijn.
Zo werken die dingen,niets om huilerig over te doen.