20
De condor op de boeg van de Esmeralda, waar ‘Operatie Condor’ naar zou zijn vernoemd, een door de VS in de jaren ’70-’80 aangestuurd samenwerkingsverband van Latijns-Amerikaanse militaire regimes waardoor duizenden politiek-linkse activisten zijn vermoord.

Stichting Mapuche grijpt de aanwezigheid van het Chileense zeilschip Esmeralda tijdens het Sail-festijn in Amsterdam aan voor een vierdaags protest. De viermaster diende onder Pinochet als martellocatie.

De organisatie van Sail 2015 is verguld met de komst van de Esmeralda, het imposante opleidingsschip van de Chileense marine. De uit 1953 daterende 113 meter lange viermaster deed weliswaar voor de eerste keer in 1968 de Amsterdamse haven aan, maar sindsdien niet meer. Er brak een duistere periode aan door de militaire dictatuur in Chili van 1973 tot 1990. Dictator Pinochet gebruikte het schip in de jaren ’70 als gevangenis en martellocatie voor linkse politieke gevangen.

De Sail-organisatie acht de tijd rijp voor de komst van de Esmeralda, dat dit jaar elf landen aandoet, waaronder recent Willemstad en Bremen. ‘We realiseren ons dat dit schip nog steeds gemengde gevoelens oproept bij velen’, meldt Sail 2015. ‘Graadmeter voor ons is onder welk gesternte de Esmeralda nu vaart en hoe er wordt omgegaan met dat verleden.’ De Chileense ambassade grijpt de gelegenheid aan om de handelsbetrekkingen met Nederland te verstevigen. Op vrijdagavond zijn Nederlandse politici welkom op het schip voor een feestelijke receptie.

Niet elke in Nederland woonachtige Chileen staat te juichen bij de komst van ‘het martelschip’. De ngo Verdad Y Justicia spreekt er ‘schande’ van. ‘De Esmeralda staat – met de bloeddorstige vogel die zij op haar boeg draagt – tevens symbool voor de meest sinistere criminele handelingen die ooit hebben plaatsgevonden in de broederlanden in het zuiden van Zuid-Amerika.’ Het schip is pas welkom zodra ‘de leden van de Chileense marine […] het misdadige gebruik van het schip erkennen en vergiffenis vragen voor de slachtoffers die aan boord zijn gemarteld.’

Ook bij stichting Mapuche zijn ze verontwaardigd over de komst van de viermaster. In het recente verleden zou tijdens eerdere handelsmissies zijn gebleken dat op de Esmeralda het vuile verleden van de Chileense marine niet bespreekbaar mag worden gemaakt. Samen met de Chileense gemeenschap zal stichting Mapuche het beladen onderwerp op woensdag (17u) op de Veemkade ter hoogte van het schip in de vorm van een wake met sprekers en dichters onder de aandacht van het publiek brengen. Ook de daarop volgende dagen is er protest, met als hoogtepunt de receptie in het kader van de handelsmissie vrijdagavond om 20 uur.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties