24

De Duitse deelstaat Beieren is in rep en roer. Een dierenwelzijnsorganisatie pleit ervoor de bellen die aan de halzen van de koeien in de Alpen hangen te verbieden. Reden: te zwaar en te luid.

Een dierenbeschermingsorganisatie in het Duitse Beieren noemt het omhangen van koebellen, waarmee boeren in de Alpen afgedwaald vee weten te traceren, ‘pure dierenmishandeling.’ Volgens de organisatie lijden de dieren onder het gewicht van de bel alsmede aan de luide toon ervan zodra de hals wordt bewogen. ‘Dat we enkel uit traditie zoiets eisen van een dier is ronduit verwerpelijk’, zegt voorzitter Nicole Brühl. De dierenvrienden roepen op tot afschaffing van de koebel of koeklok, zoals ‘ie in Duitsland officieel wordt genoemd.

Omdat de meeste weilanden tegenwoordig toch zijn omheind, pleit de dierenwelzijnsorganisatie voor het om de hals hangen van een gps-band van de nog vrij lopende koeien waarmee ze via de satelliet zijn te traceren. De Beierse minister van Landbouw Helmut Brunner daarentegen ziet geen noodzaak voor actie. ‘Ik geloof er niets van dat het welzijn van de koe wordt aangetast door het gewicht van de klok noch van de toon.’ Op de langere termijn zouden er volgens Brunner weliswaar sensoren kunnen worden toegepast ‘maar de realisatie daarvan bevindt zich nog in de testfase.’

De voorzitter van de vereniging Alpwirtschaftlichen (cultuurbehoud) in Allgäu, Franz Hage, is woedend vanwege de oproep van de dierenrechtenactivisten. ‘Dit is volkomen onzin. De klokken schaden de dieren niet. Het geklingel van de klokken drukt de trots van de herders uit. Het is traditie in de Zuid-Duitse streek Allgäu.’ Ook het bureau voor toerisme in Allgäu ziet niets in een verbod. ‘Veel wandelaars in Allgäu zouden dan iets missen’, aldus Simone Zehnpfennig.

In Zwitserland is al langer een debat gaande over de vraag of het dragen van de koebel een vorm van dierenmishandeling is. Uit een studie van het Federaal Instituut voor Technologie in Zürich is gebleken dat de herkauwers wel degelijk te lijden hebben onder het gewicht van de klokken. Koeien die een 5,5 kilo zware bel dragen, bewegen hun hoofd minder van koeien zonder bel. Daarnaast eten ze minder en rusten ze minder uit. Of een lichtere bel het probleem oplost, is niet onderzocht.

Een hof van beroep in Zürich nam onlangs het besluit dat een veehouder uit een dorp nabij de metropool zijn 27 koeien de bel moet afdoen van 22.00 tot 07.00 uur. Niet vanwege dierenmishandeling maar geluidsoverlast voor de omgeving. Het hof had wel oren naar de klacht van omwonenden dat het aanhoudend geklingel hen iedere nacht wakker hield. Bovendien vonden de rechters dat de koebellen geen nut hebben omdat de dieren op een afgesloten weide grazen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Godskolere zeg! Er bestaat geen blijere koe dan een koe die heerlijk op een Alpenweide loopt te grazen.
Maar volgens “links” dient iedere vorm van nationale traditie en cultuur verboten te worden in Europa.
Geheel volgens het kapitalistische EU boekje.
Je ziet het bijna bij al de acties van “links” de afgelopen jaren zij voeren steeds weer de kapitalistische agenda uit.
Of het nu gaat over het verdwijnen van staten en grenzen of massa immigratie of het afbreken van tradities en culturen zonder het blijkbaar te weten breken zij keer op keer een lans voor het kapitalisme.
Zij die de geschiedenis vernietigen vernietigen hun toekomst.