26

De internationale bemanning van het Sea Shepherd-schip Bob Barker is de toegang tot Faeröer geweigerd door de Deense autoriteiten. Dit op basis van ‘immigratiewetgeving en in het belang van handhaving van de openbare orde.’

Sea Shepherd arriveerde maandag rond het middaguur met het actieschip Bob Barker in de haven van Sund op de Faeröer-eilanden. Tijdens het binnenloodsen betraden Deense douane- en immigratie-ambtenaren het schip voor een volledige inspectie en paspoortcontrole van de bemanning. De autoriteiten gaven hiervoor geen reden op. Ook nadat vorige week vrijdag Sea Shepherd aan de havenautoriteiten melding maakte van hun komst, werd niets medegedeeld over een inspectie.

Na de inspectie werd aan alle 21 bemanningsleden van de Bob Barker, waaronder elf EU-politici, te verstaan gegeven dat ze het eiland niet mochten betreden en zich met het schip op 12 mijl uit de kust dienden te verplaatsen. Hoewel de autoriteiten aan de lokale media hebben gemeld dat de reden voor weigering ‘het belang van handhaving van de openbare orde’ is, biedt het schriftelijke bevel hierover geen uitsluitsel, laat Sea Shepherd weten.

De Bob Barker is het derde schip van de milieuorganisatie dat sinds juni de Faeröer-eilanden bezoekt in het kader van de campagne tegen de jaarlijkse traditionele jacht op grienden, een walvissoort uit de familie der dolfijnachtigen. Hierbij drijven lokale bewoners in bootjes een groep grienden naar een baai. Zodra de grienden in ondiep water terecht komen, worden ze door mensen vanaf de wal gedood door middel van het doorsnijden van de nek.

Ondanks het feit dat het slachten van walvisachtigen is verboden in de Europese Unie, met inbegrip van Denemarken, steunt de Deense politie en marine deze omstreden vorm van jacht. Alleen dit jaar al zijn er tot nu toe 490 grienden gedood. Dit is de reden dat dit keer ook EU-vertegenwoordigers poolshoogte komen nemen. Tijdens de illegale jachtpartijen werden in totaal veertien activisten van Sea Shepherd aangehouden voor ‘het verstoren van de jacht’, onder meer eind juni.

Naast actie op de Faeroër voert de milieuorganisatie ook op andere terreinen druk uit om de griendenjacht tegen te gaan. Begin deze maand maakten de directies van twee grote Duitse cruise-ondernemingen, AIDA en Hapag-Lloyd, bekend dat bootreizen naar de Faeröer geannuleerd zijn in verband met de slachtingen. Politici uit Luxemburg, Italië en Groot-Brittannië hebben publiekelijk hun minachting geuit jegens de jacht. Het bestuur van de Schotse stad Wick kondigde onlangs aan dat het de stedenband met Klaksvík heeft verbroken zolang Faeröer de ‘walgelijke slachting van walvissen’ in de archipel niet verbiedt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties