33

Vanaf 7 september zal de Londense wijk Docklands wederom het domein zijn van honderden demonstrerende antimilitaristen tegen de komst van de grootste internationale militaire wapenbeurs DSEI.

Defence and Security Equipment International (DSEI) is dé internationale beurs op het gebied van innovaties binnen defensie en veiligheid. Om de twee jaar is Londen gastheer voor de militaire wapenmarkt die plaatsvindt in het evenementencentrum ExCeL London op de Royal Victoria Dock gelegen aan de Thames. Van 15 tot 18 september zullen ruim duizend wapenproducenten, waaronder Nederlandse, hun koopwaar aanprijzen onder de te verwachten 32.000 bezoekers, waaronder 150 officiële delegaties uit meer dan 60 landen.

Voor tegenstanders van DSEI is het onverteerbaar dat landen als de VS (Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman en Raytheon), Groot-Brittannië (BAE Systems) en Rusland wapens produceren en verkopen aan landen en regio’s waar mensenrechten niet in het woordenboek voor komt. ‘Hun klanten zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van verschrikkingen als apartheid, genocide en etnische zuiveringen in het Midden-Oosten en Afrika’, stellen de tegenstanders van DSEI.

Stop The Arms Fair, een gelegenheidscoalitie van antimilitaristische groeperingen, wil dat de wapenbeurs verboden wordt. Dit statement wordt vanaf maandag 7 september dagelijks uitgedragen middels uiteenlopende protestacties waarvan het doel is de voorbereidingswerkzaamheden van DSEI te bemoeilijken. Zo zullen er onder meer serieuze pogingen worden ondernomen om de aanvoer van militair materieel naar de Docklands met vreedzame menselijke blokkades te verhinderen. In 2013 werd zo de komst van een Britse oorlogsboot vertraagd.

Elke dag staat in het teken van een thema waarbij militaire wapens een cruciale dodelijke rol spelen. Zo zal op 7 september de bewapening van Israël centraal staan waarbij het Amerikaanse bedrijf Raytheon, met vestigingen in Groot-Brittannië, een verderfelijke rol speelt. Zaterdag 12 september belooft een grote actiedag te worden, met onder meer een Bikes not Bombs fietstocht. Maandagavond 14 september, voorafgaande de opening van DSEI, vindt er een stille fakkelwake plaats bij de evenementenhal.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties