03

De Tweede Kamer is eind vorig jaar verkeerd geïnformeerd door minister Hennis (Defensie) over het dossier van het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10. Haar positie komt hierdoor onder druk te staan.

Minister Hennis heeft de Kamerleden in oktober en november vorig jaar gemeld dat er sinds 1981 beschermende maatregelen zijn genomen door Defensie voor personeel dat werkte met het benzeen-houdende reinigingsmiddel PX-10. Uit een nieuw opgedoken document uit 1986 verkregen via de Wob blijkt echter dat Defensie géén beschermende maatregelen heeft genomen, meldt het tv-programma EenVandaag. Het bewuste document is opgesteld door het bedrijfsveiligheidscentrum van Defensie.

Het betreft een grootschalig onderzoek naar het werken met PX-10 aan boord van twintig marineschepen. Er wordt in vermeld dat er geen sprake was van arbeidshygiëne op de werkvloer, er geen handschoenen werden gebruikt noch chemische beschermbrillen, en geen voorschoten. Ook bleek er geen tekst in het orderboek commandant te zijn opgenomen en was er geen tekst of chemiekaart op de werkplek aanwezig. In een reactie doet Hennis de aantijgingen af als ‘onzin’.

Eind vorig jaar lag Hennis ook al onder vuur nadat bekend werd gemaakt dat, op basis van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2011, alle claims van militairen die stellen ziek te zijn geworden door het onbeschermd werken met het giftige schoonmaakmiddel bleken te zijn afgewezen. Minister Hennis liet toen weten dat Defensie als werkgever geen blaam trof ‘vanwege het nemen van beschermende maatregelen.’

PX-10 is een onderhoudsmiddel dat tussen 1950 en 1995 waarschijnlijk bij alle onderdelen van de krijgsmacht is gebruikt om wapens, zoals torpedo’s, te reinigen. Ook bij het reinigen van gasturbines aan boord van marineschepen en zware motoren werd het middel gebruikt. PX-10 bevatte vooral terpentine, waarin ook het oplosmiddel benzeen zat. Benzeen behoort tot kankerverwekkende stoffen. Sinds 1995 is het middel verboden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Poek
8 jaren geleden

Al jaren vertrouw ik deze beroeps leugenaar Hennis niet , liegen en bedriegen over de rug van zieke (ex)militairen heen ,en vergeet niet haar vorige functie ,waar ze heel slippery door heen gekomen is .De steun en toeverlaat van leugenaars Opstelten en Teeven , aan haar gezicht zie je dat het een veinzend secreet is .