04

Het is geen toeval dat zoveel vluchtelingen Europa binnenstromen. Ze komen grotendeels uit landen die zijn ingestort nadat het Westen heeft geïntervenieerd om hun regime te vervangen, zegt politicoloog James Paul.

Regimewissel in Afghanistan en Irak was het doel van de VS met hun invallen in 2001 en 2003, met hulp van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. Regimewissel was ook het doel van Frankrijk en Engeland toen ze in 2011 de no-flyzone boven Libië instelden tegen Kadhafi. En in Syrië geven de westerse landen al jaren steun aan groepen die president Assad weg willen hebben.

Dit zijn niet toevallig de landen waar nu de meeste vluchtelingen vandaan komen. Het zijn dus ‘regimewissel-vluchtelingen’, zegt James Paul, een bekende politiek wetenschapper die voorheen directeur was van het Global Policy Forum in New York. Het is geen mooi woord, maar het helpt wel om een cruciaal element van het verhaal te begrijpen.

Doorgaans wijten Europeanen de ellende in het Midden-Oosten aan fanatisme, corruptie, dictatuur en economische mislukking. Oorzaken waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. ‘Maar ze zwijgen over militaire interventies en regimewissel waar ze wel verantwoordelijk voor waren, en waar hele staten door zijn ingestort’, aldus Paul.

Europeanen vragen zich af waarom ze zich verantwoordelijk moeten voelen voor zoveel vluchtelingen. Paul vraagt zich echter af waarom we dat geluid niet horen uit Libanon, Turkije, Jordanië en andere landen. ‘Die hebben de vluchtelingen in groten getale welkom geheten. Je zou je dus ook af kunnen vragen waarom het Westen juist niet meer doet.’ De aantallen in Europa zijn volgens Paul minimaal in vergelijking met de 3,5 miljoen Syriërs die in de directe buurlanden worden opgevangen.

De vluchtelingenstroom heeft in Europa geleid tot een politieke crisis, vooral in Duitsland, waar neonazi’s bijna dagelijks vechten met de politie. De leiders zoeken de oplossingen vooral in nieuwe regels en meer geld. ‘Maar de stroom neemt alleen maar toe, zonder eind in zicht. Met hekken houd je de wanhopige massa’s niet tegen.’ Een paar miljard euro hulp voor de landen van herkomst, zoals de Duitsers hebben voorgesteld, lost het probleem niet op.

‘Alleen een goed begrip van de oorzaken kan tot een antwoord leiden, maar dat durven de leiders niet aan. Dan moeten ze hun eigen schuld onder ogen zien’, stelt Paul. In plaats daarvan pleiten sommige leiders voor nog meer interventie, om maar iets te doen. Vooral in Franse politieke kringen is het populair om Assad te willen afzetten. ‘Ze negeren bewust hoe contraproductief het was om het regime van Kadhafi omver te werpen, en hoe contraproductief het was om de islamitische rebellen in Syrië te steunen.’

Paul is uiterst kritisch: ‘Het agressieve nationalistische beest in de elites van de rijke landen, is niet bereid om de lessen te leren, en om uit te kijken voor de ‘terugslag’ van interventies. Daarom is het zo belangrijk om het probleem te bekijken vanuit het oogpunt van regimewissel. Het publiek moet leren dat deze crisis grotendeels Made in Europe is, met oogluikende steun van Washington, uiteraard.’ [IPS]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] huurlingen (Academi/Xe/Blackwater, weer acterend op VS bankiersbudget) met schieten. Zie hier het buitenlandbeleid van de VS en de EU, gedomineerd door bankiers en […]

8 jaren geleden

‘Met hekken houd je de wanhopige massa’s niet tegen.’ Dat is een hele sterke, want het is wat er gebeurd in letterlijk en meer figuurlijk opzicht en het werkt niet. We kunnen de vluchtelingen niet tegen houden en we zouden het niet moeten doen. Ik wil niet zeggen dat de Westerse wereld alle verantwoordelijkheid heeft in wat er zich nu in Syrie afspeeld, maar iets van hand in eigen boezem steken is er wel bij.

Joop Jansen
8 jaren geleden

Tja als je alleen al kijkt naar de Palestijnen die hun eigen land al moesten uitvluchten sinds 1948, leven in Syrische en Jordanische kampen en tot op vandaag snakken naar een eigen land, die ze overigens hadden al eeuwen lang…..we staan erbij en kijken ernaar…..

Ad van Beek
8 jaren geleden

De titel zou moeten zijn “Vluchtelingenstroom made in the Western world” waarbij Europa als vazal van de VS diens interventies heeft gesteund en medeschuldig is. De VS zouden het grootste deel van de vluchtelingen op moeten nemen. De VS zijn de hoofdschuldigen.