05

Studenten van het Spinhuis Collectief hebben zondag de voormalige kerkers gesitueerd in de Amsterdamse Singelbrug gekraakt. Ze zijn van zins er een autonoom functionerend academisch café te openen.

In de leegstaande voormalige kerkers onder de Torensluis willen de studenten culturele activiteiten organiseren zoals discussie- en debatavonden, theater-, kunst- en muziekbijeenkomsten. Feestjes zijn taboe. Hoewel er nu nog geen sanitaire voorzieningen en elektra zijn, hopen de krakers al eind deze week het autonome studentencafé te openen. Daarbij hopen ze ‘respijt te krijgen’ van de gemeente (eigenaar) en de Vereniging Vrienden van de Binnenstad ‘omdat het pand al jaren leegstaat.’

Het Spinhuis Collectief hekelt het verdwijnen van betaalbare plekken en ondergrondse cultuur in de binnenstad. ‘De Amsterdamse binnenstad verandert langzaam maar zeker in een aangeharkt museum, enkel voor toeristen en de rijke elite’, zo schrijven ze op hun blog. Verder benadrukken ze het belang van autonome ruimtes waar ‘studenten zonder toestemming van bovenaf zichzelf kunnen organiseren en ontplooien.’ Studenten die ‘kritiek hebben op het totalitaire UvA-bestuur’ zijn welkom.

De Singelbrug dateert uit 1648 en is daarmee de oudste Amsterdamse brug die in zijn originele staat bewaard is gebleven. In de kerkers werden aanvankelijk zeepiraten gevangen gehouden die belasting ontdoken. Ten tijde van de Koude Oorlog eind vorige eeuw werd de ruimte als afluisterpost gebruikt. Enige tijd geleden deed het dienst als jazzclub maar staat inmiddels vier jaar leeg. Het pand heeft een UNESCO-status gekregen door inzet van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Vorig jaar kraakten dezelfde kritische studenten de common room van het Spinhuis, een universiteitsgebouw in eigendom van de UvA aan de Oudezijds Achterburgwal. Dit uit protest tegen het sluiten van een laagdrempelige common room op het Roeterseiland. Gedurende vier maanden werden in het Spinhuis lezingen gegeven en groeide Humanities Rally uit tot een invloedrijke protestorganisatie. Na een langslepende gerechtelijke procedure werd het Spinhuis ontruimd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties