10

Voor het adequaat aanpakken van het vluchtelingenprobleem wordt het tijd voor een wake-up call van de Europese regeringsleiders. Dit broodnodige politieke ontwaken moet hen ervan bewust maken dat het in 1945 gestarte proces van Europese integratie nog steeds niet is afgerond. Daardoor kan nog steeds niet gesproken worden van een Verenigd Europa in de ware zin van het woord. Een Unie met een daarbij horend eenheidsbeleid, dat werkelijk perspectief biedt.

Om dat gemeenschappelijk ideaal in het politieke vizier te krijgen, zal binnen het Europarlement de illusie doorbroken moeten worden dat in een Verenigd Europa elk lidstaat zijn eigen politiek kan blijven voeren met betrekking tot grensoverschrijdende problemen, zoals het vluchtelingenprobleem.

De moeilijkheid schuilt echter in het doorbreken van die illusie. Want hoe maak je 736 goed betaalde en gerespecteerde Europarlementariërs duidelijk dat zij illusiepolitiek bedrijven? Niet alleen aangaande het vluchtelingenprobleem, ook betreffende de aanpak van alle andere grensoverschrijdende problemen. Met andere woorden: Hoe breng je Brussel bij de tijd?

Voor het antwoord daarop verwijs ik graag naar de eerder genoemde wake-up call. Van de gevestigde orde is het initiatief voor dat rauwe ontwaken begrijpelijkerwijs niet te verwachten. Maar dat gaat niet op voor de media. Daarbij denk ik in het bijzonder aan de ongrijpbare sociale media, die in tegenstelling tot de gevestigde, zich veelal niet lenen als verlengstuk van het bevoegd gezag.

Wouter ter Heide

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wouter ter Heide.
8 jaren geleden

De gevolgen van de illusoire Brusselse aanpak van het vluchtelingenprobleem voor de wijze waarop daarin recht wordt gesproken op ons continent, laten zich eenvoudig raden. Hoezo de EU een democratische rechtsstaat!?