16

Anarchisten van de Griekse groepering Rubicon hebben maandag grondig huis gehouden in het kantoor van HRADF in Athene. Dit uit wraak voor ‘de uitverkoop van het volkskapitaal’ door het privatiseringsfonds.

De actievoerders hadden vanochtend rond de klok van acht uur maar een paar minuten nodig om de inboedel van het Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF) op de zevende verdieping van een kantoorgebouw in het centrum van Athene kort en klein te slaan. Kopieermachines, computers, camera’s, ruiten, meubilair en verschillende documenten werden vernield, muren werden met rode verf besmeurd. Als bewijs plaatsten de anarchisten een filmpje van hun ‘interventie’ op internet.

Het privatiseringsfonds moet de komende dertig jaar 50 miljard euro uit de verkoop of verpachting van overheidsbedrijven en onroerend goed zien te halen om de economische schuld terug te dringen. Actiegroep Rubicon betitelt dat in een verklaring als ‘uitverkoop van het volkskapitaal’. Op de verkooplijst van Taiped-Hradf staan onder meer delen van de havens in Piraeus en Thessaloniki, de spoorwegen, delen van het elektriciteitsbedrijf en veertien regionale luchthavens.

Rubicon kwam eerder in het nieuws op 8 maart met een bezetting van het kantoor van de linkse regeringspartij Syriza in Athene. De circa zestig bezetters eisten dat bepaalde anarchistische gevangenen die verdacht worden van terroristische activiteiten vrij zouden worden gelaten. Tevens werd de overheid opgeroepen levenslange gevangenisstraf om te zetten tot een maximum van 12 jaar, voorlopige hechtenis maximaal 12 maanden te laten duren en dat gedetineerden gebruik mogen maken van internet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anarchist
8 jaren geleden

In dit artikel wordt de aanklacht ‘terroristische activiteiten’ als een feitelijkheid gebracht. De term terrorisme wordt te pas en te onpas gebruikt om ongewenste entiteiten in de samenleving in diskrediet te brengen en hun te delegitimeren. Ik denk dat het van belang is dit te doorzien en voorzichtig te zijn dergelijke terminologie klakkeloos over te nemen.