15

De mysterieuze dood van de voormalige Franse minister Robert Boulin wordt na 36 jaar opnieuw onderzocht door het Openbaar Ministerie in Versailles. De advocaat van de familie zegt dat er bewijs is gevonden voor moord.

Het lichaam van de 59-jarige Robert Boulin, voormalig minister van Werkgelegenheid onder de centrum-rechtse president Giscard d’Estaing, werd in 1979 aangetroffen in een ondiepe vijver in de buurt van Parijs. Na politieonderzoek werd zelfmoord geconstateerd. Nooit openbaar gemaakte afscheidsbrieven die Boulin volgens het OM in de uren voorafgaande zijn dood zou hebben geschreven, wezen ook in die richting: ‘Ik heb besloten mij te verdrinken in het bos van Rambouillet waar ik graag paardreed.’

Boulin werd eind jaren ’70 gezien als voornaamste kandidaat voor het Franse premierschap maar raakte in opspraak vanwege een schandaal rondom onroerend goed aan de Franse Rivièra. Boulin heeft dat altijd met klem ontkend. Zijn dochter, Fabienne Boulin-Bougeat, gelooft dat hij werd vermoord om zo een einde te maken aan een reeks onthullingen over corrupte politieke financiering. Als reizende politieke ster had Boulin ook veel vijanden in kringen van jaloerse rechtse politici.

De advocaat van Boulin’s familie beweert nu dat er een nieuwe getuige is opgedoken die zegt gezien te hebben dat de auto van Boulin, die later verlaten nabij de vijver werd aangetroffen, door iemand anders werd bestuurd. Het ondersteunt de theorie dat de minister zou zijn ontvoerd en vermoord om te voorkomen dat hij corruptie zou onthullen. Zijn familie wil nu onder meer DNA-onderzoek naar het speeksel dat gebruikt is om de afscheidsbrieven dicht te plakken.

Ook de politieagent, die als eerste bij Boulin’s dode lichaam aanwezig was, gelooft niet in zelfmoord. In 2011 vertelde hij aan diverse Franse media dat Boulin op handen en knieën aan de waterkant lag met zijn hoofd uit het water. De agent is ervan overtuigd dat de ex-minister zelf geprobeerd heeft uit het water te kruipen, terwijl op diens gezicht rode krassen waarneembaar waren. De agent, die een half uur na zijn ontdekking in 1979 van de zaak werd gehaald, sprak zich openlijk uit omdat hij ‘de leugens over de dood van Boulin recht wil zetten.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties