21

De president van Nigeria overweegt tegemoet te komen aan de wens van de islamitische terreurbeweging Boko Haram gevangenen vrij te laten. In ruil dienen alle scholieren die in 2014 in Chibok zijn ontvoerd terug te worden gegeven.

‘Als de verantwoordelijken van Boko Haram ermee instemmen ons álle ontvoerde meisjes van Chibok terug te geven, zouden we kunnen beslissen amnestie te verlenen aan hun gevangenen’, zei president Muhammadu Buhari in een gesprek met het Franse persbureau AFP tijdens een bezoek aan Frankrijk. ‘We houden de gevangenen van Boko Haram vast totdat we ervan verzekerd zijn dat we de scholieren ook terug zullen krijgen’, zei hij woensdag.

Islamistische extremisten van Boko Haram vielen op 14 april 2014 een middelbare school in Chibok in de noordoostelijke deelstaat Borno binnen en ontvoerden er 276 volwassenen, van wie er 57 konden ontsnappen. Het lot van de 219 over gebleven gijzelaars is onzeker. Buhari zei dat de groep onder meer de vrijlating van hun bommenexpert heeft geëist maar die wordt in elk geval niet ingewilligd. Om hoeveel gevangenen het gaat is onbekend.

De voormalige militaire couppleger Buhari is eerder dit jaar tot president gekozen. Als generaal greep hij in 1983 de macht en regeerde het land twee jaar lang met ijzeren vuist. Veel kiezers verwachten nu van hem dat hij als militair en islamiet uit het noorden met harde hand een einde maakt aan het bloedvergieten door Boko Haram in Borno. Buhari heeft niet eerder over onderhandelingen gerept en zei toe de beweging snel te zullen verslaan.

Boko Haram werd in 2002 opgericht onder leiding van de charismatische Mohammed Yusuf. Duizenden jongeren voelden zich gesterkt door zijn visie op een zuivere islam en de invoering van de sharia als voertuig voor de noodzakelijke maatschappelijke hervorming van de Nigeriaanse maatschappij. Wat begon als een geweldloze, religieus geïnspireerde beweging, culmineerde in 2009 in een waar terreurbewind.

Voormalig rechterhand van de gedode Yusuf, Abubakar Shekau, kondigde in 2010 aan dat de jihad begonnen was. Vanaf dat moment namen ontvoeringen, gewelddadigheden en moorden in hevigheid en aantal toe. Boko Haram heeft sinds 2009 minstens 13.000 Nigerianen om het leven gebracht en ervoor gezorgd dat nog eens 1,5 miljoen mensen ontheemd zijn. De terreurbeweging heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd.

De gewelddadige praktijken van Boko Haram zijn vorig jaar doorgedrongen tot het noorden van Kameroen. Sindsdien liggen burgers er zwaar onder vuur. Uit een nieuw onderzoeksrapport van Amnesty International blijkt dat Boko Haram in Kameroen sinds januari 2014 minstens 380 burgers heeft gedood. De extremisten zaaien angst en terreur in de regio door burgers af te slachten, mensen te ontvoeren, kinderen in te zetten als zelfmoordterroristen en huizen te plunderen en plat te branden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties