22
Brussel

Vandaag hebben 33 Belgische gemeenten autovrije zones ingesteld in het kader van de Week van de Mobiliteit. Een recordaantal, meldt het organiserende duurzaamheidsplatform Mobiel 21.

De autoloze zondag is met 33 deelnemende gemeenten een succesverhaal in België. In steden als Brussel, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Gent, Kortrijk, Mechelen en Sint-Niklaas hebben de autoriteiten het centrum en/of buurten afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Lokale milieugroepen en buurtorganisaties maken van de gelegenheid gebruik om feestelijke activiteiten op straat te organiseren, zoals wandelingen, picknicks en concerten.

Lokale besturen maken van de gelegenheid, een initiatief van Mobiel 21 in samenwerking met het Netwerk Duurzame Mobiliteit en met steun van de Vlaamse Overheid, eveneens gebruik om inwoners te informeren over de nodige inspanningen die geleverd moeten worden om klimaatsverandering tegen te gaan. Mobiliteit speelt daarin een cruciale rol. In Hasselt, Leuven, Deinze, Tielt en Anzegem is de autovrije dag al achter de rug daar deze wegens omstandigheden zaterdag werd gehouden. Sint-Truiden en Izegem houden volgende week zondag een autovrije dag.

Naast België vinden in het kader van de Week van de Mobiliteit in ruim 1600 gemeenten uit 42 Europese landen duurzame mobiliteitsactiviteiten plaats. De week eindigt met de Car-Free Day die dit jaar valt op 22 september. Honderden steden sluiten komende dinsdag straten af voor gemotoriseerd verkeer, waaronder de oude binnenstad van het Zweedse Stockholm. In Slovenië neemt een recordaantal steden deel aan de duurzaamheidsweek, Parijs wordt volgende week zondag deels autovrij.

In Nederland vond de allerlaatste landelijke autovrije zondag in 2011 plaats waaraan nog maar vijftien gemeenten deelnamen, elf minder dan het jaar daarvoor. Voor zover bekend heeft enkel Nijmegen vandaag nog een twintigtal straten autovrij gemaakt. Het in 1999 door Milieudefensie gestarte initiatief kon in de loop van de jaren ‘0 rekenen op een groeiende weerstand onder gemeentebesturen, waaronder die van Amsterdam. Het afsluiten van binnensteden zou te kostbaar zijn geworden en tot onvrede onder weggebruikers en de middenstand hebben geleid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

HO ho, dat is pertinente onzin dat Milieudefensie hier het initiatief had voor een AUWTOLOZE zondag.
Eigenlijk is het zo dat toen VMD mee ging doen juist veel mis ging en het al snel als ‘n nachtkaarsje doofde, helaas!