23

Volkert van der Graaf heeft doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling geschonden. Daarmee is de kans reëel dat hij de resterende zes jaar celstraf alsnog moet uitzitten.

Het overtreden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling blijkt uit opnames met verborgen camera die zondagavond worden getoond in een item gemaakt door onderzoeksjournalist Vincent Verweij voor het tv-programma Brandpunt-Reporter. Van der Graaf, die op 6 mei 2002 de politicus Pim Fortuyn doodschoot en tot 18 jaar cel werd veroordeeld, zegt daarin dat hij foto’s die vorig jaar door De Telegraaf gepubliceerd zijn zelf ‘in scène heeft gezet’. Dit terwijl hij een mediaverbod heeft waardoor hij niet actief contact mag leggen met de pers.

Van der Graaf vertelt in Brandpunt-Reporter dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact heeft gelegd met fotograaf Ferry de Kok, al is de reden daarvoor onduidelijk. ‘Die maakte bij wijze van spreken 200 foto’s en dan konden wij zeggen, die wel en die niet’, aldus Van der Graaf. Het lijkt potdomme de RVD wel die een persfotosessie heeft belegd voor de koninklijke familie. Vanmiddag heeft de advocaat van Van der Graaf met een spoedeisend kort geding tevergeefs geprobeerd de tv-uitzending te verbieden.

Het aan Van der Graaf opgelegde mediaverbod maakt onderdeel uit van de bijzondere voorwaarden die hem in 2014 werden opgelegd bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Zijn vroegtijdige vrijlating leidde tot grote publieke verontwaardiging. Uitzonderingen op het mediaverbod kunnen alleen worden gemaakt na toestemming van zowel Reclassering als het OM. De Reclassering laat weten het handelen van Van der Graaf te beschouwen als een overtreding van het mediaverbod.

Uit de tv-uitzending blijkt verder dat Van der Graaf zijn resocialisatie tegenwerkt. Hij vertelt daarin ‘misbruik te kunnen maken’ van de soepele opstelling van uitkeringsinstantie UWV in zijn woonplaats Apeldoorn die geen haast maakt met een re-integratietraject. Hij zegt niet te willen werken ‘omdat je dan niet meer gratis kan procederen’. Tegen de Reclassering zegt hij een klacht te hebben ingediend en hij weigerde een handtekening te zetten onder afspraken over zijn re-integratie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Salute
8 jaren geleden

Volkert van der Graaf is een onverbeterlijke dwaas en een gevaar voor onze maatschappij, die nooit spijt van zijn daad heeft gehad en/of getoond. Die op rekening van de belastingbetaler een gedeelte van zijn straf heeft uitgezeten, zonder dat deze kosten op hem zijn verhaald. Bovendien heeft hij gedurende zijn detentie op kosten van de belastingbetaler in de bajes kunnen studeren.

Deze querulant mag geen enkele compassie van de overheid verwachten nu hij zijn afspraken met de overheid niet is nagekomen. Dus hij zal de resterende straf van jaar alsnog moeten uitzitten. Bovendien zou het uitermate verstandig zijn als deze intelligente gek onder toezicht zou worden gesteld.