26

In een toespraak heeft paus Franciscus de leden van het Amerikaans Congres opgeroepen de vijandigheid richting illegale migranten te beëindigen en hen humaan te behandelen. Tevens hekelde hij de militaire wapenhandel.

Paus Franciscus is de eerste paus die het Amerikaans Congres in Washington heeft toegesproken. Hij begon zijn historische speech donderdag met een boodschap over religieus extremisme. ‘Onze wereld is in toenemende mate een plaats van gewelddadige conflicten, van haat en brute gruwelijkheden, die zelfs in naam van God en religie worden begaan.’ Hij waarschuwde voor de gevaren van ‘vormen van individuele verblinding of ideologisch extremisme waarvan geen religieuze gemeenschap gevrijwaard is.’

Dat houdt volgens de paus in dat we ‘tegenover ieder soort fundamentalisme – zowel op religieus als ook op ieder ander gebied – zeer opmerkzaam moeten zijn.’ ‘Maar’, zo sprak Franciscus, ‘er is een fijne balans nodig om het in naam van een godsdienst, een ideologie of een economisch systeem uitgeoefende geweld te bestrijden en tegelijk de godsdienstvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en de persoonlijke vrijheid te beschermen.’

Hij pleitte daarnaast voor het wereldwijd afstraffen van de doodstraf en hij nam de militaire wapenhandel op de korrel. Wapenhandel betekent voor Franciscus ‘geld gedrenkt in bloed’, een uiterst gevoelig punt voor het Congres daar de VS niet alleen de voornaamste wapenproducent ter wereld is maar ook de grootste wapenexporteur. Over abortus en euthanasie zei de paus dat de mensheid het menselijk leven moet beschermen en verdedigen in elke fase van zijn ontwikkeling, waarmee hij de Congresleden weer even op adem liet komen.

De paus drong er bij de Congresleden verder op aan hun vijandigheid tegenover immigratie af te wijzen en om mensen die naar de VS komen te erkennen als mensen die een beter leven willen. ‘Onze wereld staat voor een vluchtelingencrisis […] Ook op dit continent trekken duizenden mensen noordwaarts op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun geliefden, op zoek naar grotere mogelijkheden. Mensen op dit continent zijn niet bang van vreemdelingen, want velen van ons waren ooit vreemdelingen.’

Tevens stipte hij de klimaaturgentie aan, alsmede de strijd tegen armoede en dakloosheid in de VS die hoognodig moet worden opgedreven. Hij vroeg het Congres om ‘hoop te geven aan mensen die vastzitten in een spiraal van armoede.’ Na afloop van zijn toespraak nam de paus bewust niet deel aan een galadiner met Congresleden. Daarentegen spoedde de de man zich in zijn Fiatje met openstaand raam naar een katholieke liefdadigheidsinstelling om met 200 daklozen een eenvoudige maaltijd te nuttigen. Vrijdag spreekt hij de Verenigde Naties toe.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties