28

Met nog twee dagen te gaan hebben ruim 290.000 mensen hun handtekening geplaatst voor een raadgevend referendum over de EU-associatieovereenkomst met Oekraïne. Er moeten minimaal 300.000 handtekeningen worden ingezameld.

pechInzet van het raadgevend referendum is een goedkeuringswet van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie met Oekraïne dat op 21 maart 2014 werd afgesloten en is goedgekeurd door het Nederlandse parlement. Het is een overeenkomst die voortkomt uit het EU-beleid om goede contacten te onderhouden met buurlanden zonder dat deze landen ook toetreden tot de EU. Ook met Moldavië en Georgië heeft de EU zo’n associatieovereenkomst gesloten.

In de associatieovereenkomst staat dat Oekraïne in ruil voor een betere samenwerking en financiële hulp (het gaat om honderden miljoenen euro’s) moet gaan voldoen aan Europese standaarden op het gebied van onder meer mensenrechten, de vrije markt, kwaliteitseisen en de rechtsstaat. Andere belangrijke onderdelen van de overeenkomst zijn het respecteren van elkaars grenzen en soevereiniteit en de strijd tegen massavernietigingswapens.

junckerDe initiatiefnemers voor de aanvraag van het referendum, verzameld onder de vlag GeenPeil, een samenwerkingsverband van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie, menen dat een associatieverdrag uiteindelijk leidt tot aansluiting van Oekraïne bij de EU en toetreding tot de euro in 2019. Ze zijn tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie.

Vanaf 1 juli 2015 kunnen kiesgerechtigden over nieuw aangenomen wetten en verdragen een raadgevend referendum aanvragen. Het referendum geeft kiezers de mogelijkheid zich voor of tegen een wet of verdrag uit te spreken, maar de uitslag is niet bindend. Een raadgevend referendum kan worden gehouden over een wet die is aangenomen en bekrachtigd, maar nog niet in werking is getreden, met uitzondering van wetten die gaan over de Grondwet, de begroting of het koningshuis.

De Wet raadgevend referendum werd mede ingediend door toenmalig Kamerlid Niesco Dubbelboer, mede-oprichter en bestuurslid van het Referendum Platform, samen met Boris van der Ham en Wijnand klaverDuyvendak. Officieel gaat het om een niet-bindend referendum, maar feitelijk is de uitslag politiek bindend. Naast GeenPeil wil de ouderenpartij 50PLUS een referendum aanvragen over het nieuwe pensioenstelstel. Indien het EU-referendum doorgaat, hetgeen uniek zou zijn binnen de EU, dient minimaal 30 procent van de kiezers eraan deel te nemen.

Die opkomstdrempel hebben we te danken aan de PvdA. Arjan Nijeboer, woordvoerder van het Referendum Platform, vindt dat jammer: ‘Opkomstdrempels lokken boycotacties en het vermijden van publiciteit en debat uit door degenen die belang hebben bij een ongeldig referendum. Een opkomstdrempel is sowieso onlogisch bij een niet-bindend referendum, en voor verkiezingen gelden nergens opkomstdrempels, ook niet als de opkomst onder de 30 procent zakt zoals bij de Europese verkiezingen van 1999.’

Diverse politieke partijen hebben de afgelopen weken laten weten geen notie te zullen nemen van een eventuele uitslag van het EU-referendum. ‘Ons standpunt zal niet wijzigen van dit referendum’, zegt VVD-Kamerlid Van ‘t Wout wiens partij sowieso tegen de referendumwet heeft gestemd, in gezelschap van het CDA, SGP en de CU. Ook de PvdA en D66 zien de uitslag met angst en beven tegemoet. ‘Het is aan de partijen zelf om iets met de uitslag te doen’, aldus Pechtold (D66).

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties