29

Shell staakt het omstreden voornemen om naar olie te gaan boren in de Chukchi-zee. Hoewel als voornaamste reden wordt aangegeven dat er te weinig olie in de zeebodem aanwezig is, lijken de lage olieprijs en reputatieschade doorslaggevend te zijn geweest voor het besluit.

Ondanks wereldwijde protestacties van milieuactivisten heeft Shell de afgelopen zomer diverse exploratie-activiteiten uitgevoerd in het zeegebied ten noordwesten van de Amerikaanse staat Alaska. Deze activiteiten maakten volgens Shell duidelijk dat de aanwezige hoeveelheden olie en gas te klein zijn om door te gaan met de winning, vooral gezien de onvoorspelbare voorschriften en regelgeving van dit project en de kosten die ermee samenhangen.

Desondanks blijft Shell ‘in het zeegebied potentieel zien dat uiteindelijk waarschijnlijk van groot strategisch belang zal blijken te zijn voor zowel Alaska als de VS’, meldt de Brits-Nederlandse multinational. De zoektocht van Shell in de Noordpool, waar de Amerikaanse president Obama groen licht aan gaf, is omstreden. Milieuorganisaties wijzen op de risico’s voor flora en fauna als er iets misgaat in de vorm van lekkage.

Het besluit van Shell toont volgens Beurs.nl aan dat er sprake is van een ‘toenemende terughoudendheid onder oliegiganten om zich te committeren aan grote offshore programma’s of projecten in een afgelegen gebied, en zich daarvoor in de plaats concentreren op het ontwikkelen van bezittingen met lagere risico’s in toegankelijke gebieden. Offshore olieproductie is duur en als de lage olieprijs aanblijft, zal Alaska niet de laatste plaats zijn die verlaten wordt door een oliegigant.’

Milieuorganisaties slaken een zucht van verlichting door het genomen besluit van Shell. Sinds de multinational in 2012 aankondigde naar olie te gaan boren in de Noordpool voeren milieuactivisten campagne tegen de oliegigant. Zoals afgelopen zaterdag toen in ruim veertig Duitse steden actievoerders op initiatief van Greenpeace pompstations bemanden om klanten aan te sporen bij een ander bedrijf benzine in te slaan. Hoewel Shell het nooit toe zal geven, leidt reputatieschade tot een snel groeiende verliespost.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties