31

Honderden anarchisten hebben zaterdagnacht de hipsters in een trendy café in de Londense wijk Shoreditch de stuipen op het lijf gejaagd. Het bonte gezelschap protesteerde tegen de gentrificatie van de wijk.

Shoreditch, gelegen aan de noordoostkant van het financiële zakencentrum de City, was afgelopen weekeinde het middelpunt van een strijd tegen een vorm van stadsvernieuwing die zich de afgelopen jaren als een olievlek over Londen heeft verspreid. In steeds meer buurten moeten de oorspronkelijke bewoners plaatsmaken voor welgestelde hipsters, met een duur woord gentrificatie genoemd. Exclusieve winkeltjes, eettentjes, bars en café’s schieten als onkruid uit de grond.

Voor het anarchistische ‘collectief’ Class War is de maat vol. Zaterdagavond vond alweer de derde Fuck Parade plaats, ditmaal in Shoreditch. Ze trokken op rumoerige carnavaleske wijze door de wijk met spandoeken en leuzen gericht tegen gentrificatie. Diverse demonstranten droegen varkenskoppen en fakkels, ruiten van makelaarskantoren moesten het ontgelden. ‘Het vandalisme tijdens ons protest valt in het niet bij de brute stadsvernieuwing die de levens van kwetsbare mensen kapot maakt’, aldus een van de betogers in The Guardian.

Aangekomen bij het trendy Cereal Killer Cafe in Brick Lane kwam de meute tot stilstand. Deze eettent kwam vorig jaar in het nieuws door een documentaire van Channel 4 waarin schande werd gesproken van het feit dat je voor een kommetje cornflakes als ontbijt een kleine 5 euro moet betalen. De aanwezige hipsters in de tent kregen de schrik van hun leven bij de aanblik van woedende demonstranten terwijl ‘scum! scum!’ op de ramen werd gespoten. Een meegevoerde pop – hipster agent met varkenskop – werd in brand gestoken.

De eigenaar van Cereal Killer Cafe bracht de aanwezige clientèle in de kelder in veiligheid na eerst de voordeur te hebben gebarricadeerd. De ME moest eraan te pas komen om de menigte op straat weer op gang te brengen. Een van de betogers, die 17 jaar in Shoreditch woont, vindt het ‘ontstellend’ om te zien wat er in de wijk gaande is. ‘Eerst kwamen de architecten, vervolgens de projectontwikkelaars en hipsters. Er is sprake van één grote sociale zuivering. De wet beschermt de bewoners niet, maar de huiseigenaren.’

Class War, in 1982 opgericht, had voor het protest onder meer via Facebook opgeroepen: ‘Onze gemeenschappen worden uit elkaar gescheurd, onder meer door Russische oligarchen, Saoedische sjeiks, Israëlische scumbag projectontwikkelaars en Texaanse oliegeld gekkies. Lokale overheden zijn bezig met een kortzichtige race door groot geld te willen verdienen ten koste van sociale huisvesting. We willen geen luxe appartementen die niemand zich kan veroorloven, maar betaalbare woningen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties