stop-ttip

Actiegroepen hebben vanochtend in Brussel ruim drie miljoen handtekeningen aangeboden tegen de TTIP-handelsverdragen, waarover wordt onderhandeld door de EU en de VS.

Later vandaag werden in Den Haag 110.000 handtekeningen aangeboden aan minister Ploumen, die namens Nederland onderhandelt over de handelsverdragen met de VS (TTIP) en Canada (CETA). Deze verdragen, waarmee een gelijk speelveld voor bedrijven moet ontstaan, zijn bedoeld om de vrije handel aan te wakkeren. Dit handelsverdrag moet het grootste ter wereld worden: samen vormen de VS en de EU een markt van 815 miljoen mensen.

Critici zijn bang dat bedrijven te veel macht krijgen door de verdragen. Het Europese burgerinitiatief Stop TTIP & CETA vreest onder meer dat sociale en milieunormen door de verdragen zullen worden ondermijnd. Verder bestaat er grote weerstand tegen het arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen. Het verdrag voorziet voedselreuzen als Monsanto van een nieuwe afzetmarkt.

Het Nederlandse kabinet steunt de verdragen. Volgens Ploumen wordt het geschillenmechanisme aangepast. Over het verdrag met de Amerikanen wordt nog onderhandeld, dat met de Canadezen moet nog worden geratificeerd. In de Tweede Kamer wordt gemord over de beslotenheid rond de totstandkoming van TTIP en CETA, maar De Telegraaf weet te melden dat tot nu toe slechts één Kamerlid naar Brussel is gegaan om vertrouwelijke stukken over het handelsvoorstel in te zien.

Komende zaterdag vanaf 13 uur wordt in Amsterdam gedemonstreerd tegen het handelsverdrag. De organisatie, een bundeling van milieuorganisaties, ngo’s, politieke partijen en een marxistische splintergroepering, verwacht mensen uit veel verschillende maatschappelijke sectoren. ‘TTIP is bijzonder ambitieus en zal vergaande gevolgen hebben voor de gehele Nederlandse samenleving. De onderhandelingen gaan over veel meer dan alleen het opheffen van handelstarieven’, aldus Stop TTIP.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties