12

Een derde van de 1,8 miljard jongeren wereldwijd heeft geen werk, zit niet op school of volgt geen training. Dat meldt S4YE, een coalitie waarin ook de Wereldbank participeert.

Jongeren maken ongeveer 40 procent van de werklozen in de wereld uit en hebben vier keer meer kans om zonder werk te zitten dan ouderen. Een op de vier jongeren in de wereld blijkt ook niet in staat werk te vinden dat meer oplevert dan 1,25 dollar per dag, het bedrag dat geldt als de grens voor extreme armoede. Onder jonge vrouwen ligt de werkloosheid 10 procent hoger dan bij mannen.

Dat staat in het rapport Solutions for Youth Employment, samengesteld door S4YE, een coalitie waarin ook de Wereldbank en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) participeren. S4YE constateert dat de economische crisis, die in 2008 een piek kende, en de wereldwijde recessie de voornaamste oorzaken zijn van de jeugdwerkloosheid. De coalitie wijst tevens op onvoldoende vaardigheden en een slechte aansluiting tussen onderwijs en de gevraagde vaardigheden.

Uit onderzoek in 24 landen in Europa blijkt dat tussen 25 en 45 procent van de jongeren met een baan over- of ondergekwalificeerd is voor zijn werk. In 27 lage- en middeninkomenslanden wereldwijd blijkt minder dan de helft van de werkenden op een bij zijn kennis en vaardigheden passend niveau te werken. Dit speelt vooral in opkomende economieën met een grote dienstensector.

In andere landen blijken werklozen vaak hoogopgeleid, maar gebrek te hebben aan de noodzakelijke technische kennis of beroepsvaardigheden. Los daarvan leven en werken mensen langer, constateert S4YE. In de komende tien jaar komen er meer dan een miljard jongeren op de arbeidsmarkt. Slechts 40 procent van hen zal in staat zijn een baan te vinden die nu bestaat.

Het rapport wijst op het belang van het creëren van nieuwe banen om mensen aan het werk te houden. De wereldwijde economie moet daarvoor 600 miljoen extra banen aanbieden in de komende tien jaar. Dat zijn ongeveer 5 miljoen nieuwe banen per maand. Als jongeren niet volledig participeren op de arbeidsmarkt, lopen overheden belastinginkomsten mis en lopen de kosten van sociale zekerheid op. Ook gaat productiviteit verloren, staat in het rapport.

Uitsluiting van de arbeidsmarkt zal ook bijdragen aan ongelijkheid en sociale spanningen, stelt S4YE. Er is actie nodig om te voorkomen dat de goede bedoelingen die zijn verwoord in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen op niets uitlopen en dat een generatie verloren gaat. ‘Jongeren van nu zullen niet in staat zijn armoede of economische uitsluiting te ontvluchten voor 2030 als ze geen werk hebben.’ [IPS]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties