13

Door toedoen van Amerikaanse drone-aanvallen zijn in 2012 voornamelijk onschuldige Afghanen om het leven gekomen. Dat blijkt uit gelekte Pentagon-documenten, openbaar gemaakt door The Intercept.

Nieuwe, door een klokkenluider gelekte documenten van het Pentagon, werpen een geheel ander licht op het Amerikaanse beleid van drone-aanvallen op Jemen, Afghanistan, Somalië en Pakistan in het kader van de ‘oorlog tegen de terreur’ dan Washington de wereld voorspiegelt. Details van het materiaal werden donderdag door het internetportaal The Intercept openbaar gemaakt. De website is mede het werk van Glenn Greenwald, de journalist die Edward Snowden hielp de geheime documenten over de afluisterpraktijken van de NSA wereldkundig te maken.

Uit de Drone Papers valt op te maken dat Amerikaanse drone-aanvallen op terroristische doelwitten zeer vaak het beoogde doel missen. Dieptepunt is de Amerikaanse operatie Haymaker in Afghanistan waarbij ongeveer 90 procent van de mensen die tussen januari 2012 en februari 2013 door Amerikaanse drones werden gedood, geen doelwit waren maar onschuldige burgers. Het aantal niet-beoogde doden zou bovendien worden verzwegen door niet-geïdentificeerde doden achteraf aan te duiden als vijand, terwijl ze aanvankelijk geen doelwit waren.

Het Amerikaanse leger en president Obama, die vanaf eigen grondgebied de dodelijke raketaanvallen met de onbemande drones via satellieten op afstand aansturen, gaan te werk alsof ze een spelletje honkbal spelen. Vanaf het moment dat iemand ‘kandidaat’ is voor een dodelijke aanslag, tot het moment dat een hoge regeringsfunctionaris het goedkeurt, gaan er een kleine twee maanden overheen. In die tijd wordt informatie verzameld en samengevat op wat intern ‘de honkbalplaatjes’ worden genoemd. Daarna start een periode van 60 dagen waarin het doodvonnis mag worden voltrokken.

Volgens de Amerikaanse Unie voor Burgerrechten ‘logenstraffen deze opzienbarende onthullingen de stelling van de Amerikaanse overheid dat haar dodelijke operaties gebaseerd zijn op betrouwbare inlichtingen en beperkt blijven tot wettige doelen. De successen die de regering claimt zijn in werkelijkheid vaak tragische verliezen. Voor het dodelijke programma van de regering-Obama zijn transparantie en verantwoordelijkheid afleggen broodnodig.’

‘Deze documenten bewijzen voor ons dat Obama het Bush-regime, waarin de wereld wordt gezien als een immens slagveld, gewoon voortzet’, zegt Naureen Shah van Amnesty International. De regering-Obama verklaarde in 2013 dat aanvallen met onbemande vliegtuigen ‘precies, legaal en effectief’ zijn. De VS zet sinds 2002 onbemande drones in als gevechtsvliegtuig, maar Obama heeft het gebruik ervan na diens aantreden drastisch opgevoerd. De VS-basis in Duitsland, Ramstein, speelt hierin een grote rol.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flip
8 jaren geleden

You can’t make an omelette without breaking eggs.

Ammal gehakbal
8 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

Alle eieren v.d. wereld breken en nog geen omelet.