14
Met de woorden ‘goed gedaan jochie’ feliciteert de immer olijke Timmermans (PvdA) vriendje Davutoğlu vanwege diens geniale internationale AKP-promotiecampagne.

Turkse Nederlanders hebben een brief ontvangen van de Turkse premier Davutoğlu met de oproep om komende week op zijn AK-Partij te stemmen. In ruil voor hun stem wordt hen persoonlijk voordeel in het vooruitzicht gesteld.

‘Mijn geachte broeder’, zo begint de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoğlu, zijn persoonlijk schrijven aan een onbekend aantal Nederlanders die tevens het Turkse paspoort in bezit hebben. Naast het beschrijven van behaalde successen van zijn ultranationalistische partij AKP, stelt hij de aangeschrevenen een reeks voordeeltjes in het vooruitzicht indien de AKP weer royaal aan de macht komt.

Zo garandeert de AKP van de Turkse president Erdogan hun Turks-Nederlandse volgers onder meer korting op Turkish Airlines-vluchten naar Turkije, verlaging van de afkoopsom voor militaire dienstplicht van 6.000 naar 1.000 euro, verlaging van de kosten voor het aanvragen van een [Turks] paspoort, hulp bij kraamzorg en vergoeding van 20 procent van de kosten die ouders maken voor het huwelijk van hun kinderen.

Hoeveel van de circa 240.000 stemgerechtigde Turkse Nederlanders de brief, die is verzonden vanuit Duitsland, hebben ontvangen, is onduidelijk. De website Zaman Vandaag heeft tot nu toe tientallen meldingen binnen gekregen, veelal van verontwaardigde Turkse Nederlanders. Ze vragen zich onder meer af hoe de AKP aan hun adresgegevens gekomen is. Het Turkse consulaat ontkent dat het de adresgegevens heeft doorgegeven.

De meldingen komen vanuit steden als Den Haag, Utrecht, Purmerend, Amsterdam, Rotterdam, Zaandam, Groningen, Harderwijk en Schiedam, maar er zijn ook Turkse Nederlanders zonder Turks paspoort en niet-Turkse personen die de brief hebben ontvangen. De link wordt gelegd met het recente bezoek van Metin Külünk, parlementslid en vicevoorzitter Buitenlandse Betrekkingen van de AKP, begin deze week aan Nederland.

Cengiz S. uit Harderwijk, één van de ontvangers van de brief, vermoedt dat het Turkse consulaat zijn gegevens heeft doorgespeeld aan de AKP, maar denkt dat het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) ook een vinger in de pap heeft. ‘Ik heb vernomen dat het consulaat in Nederland recent heeft vergaderd met medewerkers van de Diyanet-moskeeën over de aankomende verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen eerder dit jaar werden honderden mensen vanuit Diyanet-moskeeën vervoerd naar de stembureaus om op de AKP te stemmen’, zegt hij aan Zaman Vandaag.

Ook in Duitsland hebben Turken een brief ontvangen. Het AKP-verkiezingsbureau in Hamburg schrijft op zijn website dat ze naar 600.000 kiezers een brief hebben verstuurd. ‘Dat is opmerkelijk, want de Nederlandse afdeling van de AKP ontkent tegen ons dat ze achter de brieven zitten’, aldus Zaman Vandaag. ‘Het is óf het Turkse consulaat óf de vereniging van Diaynet-moskeeën. Zij zijn de enigen die alle adresgegevens in bezit hebben.’

De brief komt op het moment dat de regerende AKP in eigen land alles op alles zet om de absolute meerderheid terug te winnen van enkele maanden geleden. Omdat de partij geen coalitie wist te sluiten, gaat Turkije op 1 november opnieuw naar de stembus. Vorig jaar konden Turkse Nederlanders voor het eerst hier deelnemen aan de verkiezingen in Turkije. De opkomst was laag, slechts 5 procent had zich via internet aangemeld. Van komende woensdag t/m zondag kan er worden gestemd in Rotterdam en Amsterdam.

In Den Haag ligt de beïnvloeding van Turkse Nederlanders gevoelig, omdat die de integratie zou tegenwerken. Vorig jaar ontstond grote commotie bij het opstappen van de Kamerleden Kuzu en Öztürk uit de PvdA-fractie, omdat ze zich meer leken te gedragen als vazallen van de Turkse staat dan als voorvechters van de sociaaldemocratie [kuch]. Vorig jaar speelden de Diaynet-moskeeën een dubieuze rol door gratis busvervoer te regelen naar een omstreden bijeenkomst in Almelo waar de Armeense genocide werd ontkend.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Je bent turk of Nederlander geen gezeik daar tussen in !.

henk ouwerkerk
8 jaren geleden

Niet alleen is het smerig en m.i. Illegaal om stemmen te KOPEN, ook is dit DISCRIMINATIE tegenover de Turkse kiezers in Turkije due deze cadeautjes niet krijgen.

ozden
8 jaren geleden

Waarom altijd negatief over Erdogan? Zou het kunnen dat hij van Turkije een machtig rijk land maakt. Wij gaan massaal op ak-partij stemmen wat jullie ook doen.

evertje
8 jaren geleden
Antwoord aan  ozden

Heet U bij toeval Ozden Ottomaan?

douwe
8 jaren geleden

schande

K.
8 jaren geleden

Als het zo doorgaat komt Turkije snel weer aan de bedelstaf.

K.
8 jaren geleden

In Turkije zelf denken de meeste mensen heel anders over Erdogan en zijn partij.