15

Een Brits-Iers energiebedrijf heeft vorige maand een proefboring uitgevoerd in de door Marokko bezette West-Sahara. De gevluchte Sahrawi’s vrezen dat olievondst zal leiden tot de doodsteek voor vredesonderhandelingen.

Zo’n 165.000 Sahrawi’s (‘woestijnbewoners’) die in 1975 zijn gevlucht voor de Marokkaanse bezetters van West-Sahara, wachten – verspreid over vijf vluchtelingenkampen in het zuiden van Algerije – al decennialang op een mogelijkheid om terug te keren naar hun thuisland. Zij zijn het wachten beu en bovendien woedend op het Brits-Ierse bedrijf San Leon Energy dat naar olie wil boren in het land dat zij noodgedwongen moesten achterlaten.

Duizenden hebben zich onlangs verzameld buiten een van de grote vluchtelingenkampen in de woestijn om hun frustratie en woede over de proefboringen te uiten. Ze vormden tezamen grote letters waarmee vanuit de lucht gezien de statements ‘San Leon Go Home’ en ‘Morocco Go Home’ werden uitgebeeld. Van deze actie zijn korte video’s en foto’s gemaakt, genomen vanuit de lucht met een video-drone. Het materiaal is te zien op de website van Western Sahara Resource Watch.

In september van dit jaar heeft San Leon Energy voor het eerst een proefboring uitgevoerd. Men heeft hierbij gas aangetroffen en wil nu verder boren. De exploitatiemaatschappij werkt voor de boringen samen met Marokko en schuift alle bezwaren die er zijn terzijde. Onder het internationaal recht is het niet toegestaan om grondstoffen uit een bezet gebied te halen zonder toestemming van de oorspronkelijke bevolking.

De Sahrawi’s moeten zien te overleven in lemen hutten en tenten met humanitaire hulp van internationale organisaties, terwijl de natuurlijke rijkdommen van hun land worden geplunderd door buitenlandse bedrijven. Waarnemers zijn bang dat olievondst in West-Sahara de doodsteek betekent voor de vredesonderhandelingen tussen Marokko en het bevrijdingsfront Polisario. De VN heeft laten weten dat boringen in het gebied illegaal zijn.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

Ten eerste, Deze mensen zijn niet in de Westelijke Sahara grondgebied, maar het zuiden van Algerije. Dan zijn ze niet 165.000 maar minder dan 40.000 volgens veel westerse Saharaanse die ontsnapt Tindouf goelags (zuid Algerije) sinds 1976. De Saharaanse belegerd in Algerije zijn samengesteld uit Saharaanse uit Marokko (westerse Saharaanse), Algerije, Mali en Mauritanië. De West-Saharaanse die zich bezighouden met hun lokale aangelegenheden zijn blij met het harde werk van San Leon Energy en haar sociale toezegging in de Westelijke Sahara Territory. De nieuwe manoeuvre Algerije zal niet stoppen de strijd van de westerse Saharawi. Ze willen in moederland vooruit te komen. De West-Saharaanse soeverein en trots om een deel van de Marokkaanse identiteit.

Ahmed Salem Amr Khaddad
Unionistische Westerse Saharawi – Internet activist

Fatma
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ahmed Salem

Marokko bezette de Westelijke Sahara sinds de Spanjaarden het land uit.Het is niet min of meer dan een bezetting,dus Marokko is een koloniale macht die een deel van het land bezet en niet de hele land zoals Marokko in haar propaganda zegt.De bezetting is gepaard gegaan met een gruwelijke daden van het Marokkaanse leger tegen de Saharawis.Spanje , de voormalige kolonisator van de WS heeft het land tussen de buurlanden Mauritanië en Marokko verdeeld in 1975.Polisario de bevrijdingsbeweging heeft een succesvolle oorlog uitgevoerd tegen beide landen waardoor Mauritanië in 1979 het land verlaat en de republiek van de Sahara erkende.Geen enkel land ter wereld erkent de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.De resoluties van de Algemene vergadering van de VN en die van de Veiligheidsraad, en ook het advies van het Internationaal Gerechtshof van Den Haag zijn duidelijk:de westelijke Sahara is een non-self gouverning terretory die nog gedekoloniseerd moet worden.De republiek van de Sahara is lid van de Afrikaanse Unie en is erkent door meer dan 84 landen in de wereld.Marokko maakt het land leeg van zijn rijkdommen in samenwerking met westerse multinationale bedrijven,die tegen de wil van de saharawis zaken doen met de bezetter(Marokko) .De saharawis in de bezette gebieden van het land lijden aan de extreem armoede,analfabetisme,,werkloosheid en ze zijn in de minderheid in het land geworden.Marteling,in elkaar slaan…zijn aan de dagelijkse menu van de Saharawis.De Saharawis in de vluchtelingenkampen zijn meer dan 200.000.

rosa
8 jaren geleden

https://www.supermacht.nl/2014/02/27/west-sahara-plundering-en-voedselhulp-voor-saharawi-goedkope-vis-en-tomaat-in-onze-supermarkten/
We hadden enkel een paar jachtgeweren, enkele kamelen en heel weinig water. Sommigen onder ons vielen aan zonder wapens. We namen het op tegen Land-Rovers, tanks en straaljagers. We wisten dat we snel het initiatief moesten nemen.”
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2014/05/06/sahrawi-vluchtelingen-geven-de-hoop-niet-op