16

Zondag is de Britse journaliste Jacky Sutton onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een toilet op het vliegveld van Istanbul. Volgens Turkse staatsmedia pleegde zij zelfmoord, collega’s van haar denken aan moord.

Jacky Sutton werkte jarenlang als journaliste in Irak. Sinds eind juni was ze interim-directeur in Irak voor het Institute for War and Peace Reporting (IWPR), een internationaal media-instituut dat journalisten in oorlogsgebieden ondersteunt. Sutton verbleef de afgelopen dagen in Londen vanwege een herdenkingsdienst die in het teken stond van het overlijden van Ammar Al Shahbander, haar voorganger bij IWPR die begin mei om het leven kwam door een autobom in Irak.

Zondag vloog Sutton terug naar de Iraakse stad Erbil, met een overstap op luchthaven Atatürk in Istanbul. In Turkse staatsmedia wordt gesuggereerd dat zij overstuur was geraakt doordat ze haar aansluitende vlucht had gemist. Niet veel later werd ze door drie Russen dood aangetroffen in een toilet op de luchthaven. Sutton zou zichzelf verhangen hebben met haar schoenveters. Er zouden vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er derden bij haar dood waren betrokken.

Collega-journalisten en vrienden hebben de nodige vragen over de dood van de Sutton. Volgens de Iraakse journalist Mazin Elias, die met Sutton heeft samengewerkt, is het ‘onmogelijk’ dat zij zichzelf van het leven heeft beroofd. ‘Alles was moeilijk in Irak, een uitdaging, maar zij ging steeds door. Zij was op zoek naar een beter leven voor iedereen. Dus zelfmoord plegen? Dat is krankzinnig. Nee, zij is vermoord.’

‘Jacky Sutton werkte in Afghanistan en Irak, de sterkste vrouw die je kan tegenkomen, reageert collega Christian Bleuer. ‘De Turkse politie heeft gemeld dat het om zelfdoding gaat. Omdat ze haar vliegtuig had gemist? Ik ben geen fan van samenzweringen, maar als diezelfde autoriteiten beweren dat de beveiligingscamera’s rond het toilet niet werkten, dan werd Jacky vermoord.’ Sudipto Mukerjee van het UNDP (het Ontwikkelingsprogramma van de VN) tweette dat ook hij zijn twijfels heeft over zelfmoord.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pietje Puk
8 jaren geleden

Is zij familie van de befaamde Anthony Sutton?