17
Overzicht van landen die volgens Citizen Lab gebruik maken van de spyware FinFisher.

De beruchte FinFisher spionagesoftware waarmee elke computer door politiediensten gekaapt kan worden, stijgt in populariteit. Maar liefst 32 landen zijn inmiddels geïdentificeerd als gebruikers.

FinFisher is geavanceerde spyware die uitsluitend aan overheidsinstellingen en politiekorpsen wordt verkocht. De gebruiksvriendelijke software is onder meer in staat om op afstand elke computer te infecteren, bestanden te kopiëren, Skype-gesprekken te onderscheppen en log-toetsaanslagen te herkennen. De spyware wordt geproduceerd en geleverd door het Brits-Duitse bedrijf Gamma Group gevestigd in München, ‘om overheden te helpen met het opsporen van zware criminelen.’

Echter, uit gehackte documenten van het bedrijf bleek augustus vorig jaar dat overheden de spyware niet enkel inzetten voor opsporing van criminelen, maar tevens voor spionagedoeleinden. Totalitaire regimes in onder meer het Midden-Oosten luisteren dissidenten, advocaten en activisten ermee af. Verder is de software in gebruik bij de Mexicaanse politie die FinFisher inzet tegen de plaatselijke drugskartels.

Citizen Lab, verbonden aan een laboratorium van de Universiteit van Toronto, verricht onderzoek naar mondiale veiligheid en mensenrechtenkwesties. Uit een nieuw onderzoek, waarmee gebruikers van de spyware via internet zijn gevolgd, blijkt dat inmiddels 32 landen met FinFisher werken. ‘Ondanks de vorig jaar gehackte gevoelige documenten over misbruik van de spyware, maken meer landen gebruik van FinFisher dan ooit tevoren’, meldt Citizen Lab aan de website Zero Day Net.

De meeste servers waar FinFisher wordt toegepast, bevinden zich in landen waar de regimes het niet al te nauw nemen met mensenrechten. Denk aan Egypte, Indonesië, Jordanië, Kazachstan, Ethiopië, Turkije, Bangladesh, Mexico, Saoedi-Arabië en Nigeria. Maar ook meer democratische landen als Spanje, Italië, België, Servië, Roemenië, Slovenië en Tsjechië passen de spyware toe. Vreemd genoeg ontbreekt Nederland op de lijst, terwijl vorig jaar na een hack bleek dat de KLPD een van de klanten van Gamma is.

Diensten die gebruik maken van FinFisher zijn onder andere het directoraat-generaal van de Forces Intelligence (DGFI) uit Bangladesh, de Egyptische Technology Research Department (TRD), twee groepen uit Indonesië, waaronder de Nationale Encryption Body (Lembaga Sandi Negara), meerdere agentschappen in Italië en de Keniaanse Nationale Inlichtingendienst (NIS). Maar ook de Libanese Algemene Directie van Beveiliging en Internal Security Forces (ISF), de Mongolese Special State Security Department (SSSD) en de Marokkaanse Conseil Supérieur De La Defense Nationale (CSDN).

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Uit een nieuw onderzoek blijkt dat inmiddels 32 landen met FinFisher werken. Waaronder Marokko, Egypte, Indonesië, Jordanië, Kazachstan, Ethiopië, Turkije, Bangladesh, Mexico, Saoedi-Arabië en Nigeria. Maar ook westerse landen als Spanje, Italië, België, Servië en Roemenië werken met deze software.(Bron/ lees verder: Ravage-webzine.nl) […]