18

Lood, kwik, chroom-6, radionucliden, pesticiden en cadmium zijn de meest schadelijke stoffen in de wereld. Ongeveer 95 miljoen mensen worden eraan blootgesteld, zo blijkt uit onderzoek.

Van de zes stoffen brengt lood verreweg de meeste schade toe aan het (leef)milieu. De stof is gevaarlijk tijdens het delven in de mijnen en het recyclen van accu’s die voor auto’s worden gebruikt. In landen met lage- en middeninkomens worden zo’n 26 miljoen mensen direct blootgesteld aan het zware metaal. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse stichting Green Cross en de internationale non-profitorganisatie Pure Earth.

Naast lood behoren kwik, chroom-6, radionucliden, pesticiden en cadmium tot de top zes van meest schadelijke stoffen waaraan ongeveer 95 miljoen mensen worden blootgesteld. Kwik wordt vaak uitgestoten door steenkoolcentrales en wordt in veel producten toegepast, zoals thermometers en spaarlampen. Chroom-6 komt onder meer voor in gelooid leer en roestvrij staal kookgerei. Radionucliden komen onder meer vrij bij uraniumontginning en bij het gebruik van radiologische producten in de medische technologie. Pesticiden komen vooral voor in de landbouw, terwijl cadmium een bijproduct is van zinkwinning en de productie van pesticiden en meststoffen.

Ziektes die deze stoffen veroorzaken zijn nog steeds een onderschat probleem, stelt Pure Earth vast. In 2012 kwamen naar schatting 8 miljoen mensen om het leven als gevolg van vervuilde lucht, verontreinigd water of vervuilde aarde. Blootstelling aan lood door het inademen van verontreinigde lucht of de inname van vervuilde grond, water of voedingsmiddelen, kan schade berokkenen aan het zenuwstelsel. Bij hoge concentraties is loodvergiftiging dodelijk. Voor de studie is de belasting op het milieu in 49 landen onderzocht, waaronder India, Rusland, Mexico en Indonesië. In het rapport worden geen gegevens over EU-landen vermeld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties