19

Terwijl de meeste EU-landen nucleaire energieopwekking aan het afbouwen zijn, bouwt Groot-Brittannië de grootste kerncentrale ter wereld. Alsof dat al niet omstreden genoeg is, neemt het China als zakenpartner.

De Britse regering en het Franse energiebedrijf Électricité de France (EDF) hadden in 2013 al overeenstemming bereikt over de bouw van de eerste nieuwe kerncentrale in Groot-Brittannië sinds 1995. Die centrale moet over tien jaar operationeel zijn. EDF beloofde bij de overname van het nucleaire opwekkingsbedrijf British Energy in 2008 vier nieuwe kerncentrales te bouwen. Dat wordt er in elk geval één, Hinkley Point C in Somerset aan de zuidwestelijke kust die volgens planning in 2025 operationeel zal zijn.

Deze week werd bekend dat China een derde van de kosten voor de bouw van Hinkley Point C op zich neemt in ruil voor een belang van 33,5 procent in de kerncentrale. De Chinese president Xi Jinping was enkele dagen op staatsbezoek in Groot-Brittannië. China heeft eerder bekendgemaakt dat het meer wil investeren in projecten in Europa en de VS. De Nederlandse bouwonderneming BAM had eerder al opdracht gekregen de grond uit te graven en een wegennet aan te leggen rond de kerncentrale.

De lokale actiegroep Stop Hinkley, die reeds langdurig campagne voert tegen de komst van een nieuwe kerncentrale in Somerset, denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. In tegenstelling tot hetgeen Britse media deze week berichten over de samenwerking met China, ziet de actiegroep nog voldoende lichtpuntjes. ‘Het is nog heel goed mogelijk dat dit verderfelijke plan niet doorgaat. Dit is al de achtste keer dat EDF meldt dat ze een investeerder bereid gevonden hebben met hen in zee te gaan’, aldus woordvoerder Roy Pumfrey.

EDF en de Britse regering hebben meer dan een jaar onderhandeld over de commerciële voorwaarden voor de bouw van de kerncentrale in Somerset. De principeovereenkomst houdt in dat EDF 35 jaar lang een prijs van 111 euro per megawattuur gegarandeerd krijgt (plus inflatiecorrectie), ongeveer twee keer zoveel als de huidige marktprijs. Als EDF besluit een tweede reactor te bouwen, en wel bij de Sizewell kerncentrale in Suffolk, daalt die vaste verkoopprijs naar 107 euro per megawattuur.

Hinkley Point C wordt de grootste kerncentrale ter wereld. Volgens de Britse regering zijn nieuwe kerncentrales onontbeerlijk voor de Britse energievoorziening omdat de komende jaren veel kolen- en (verouderde) kerncentrales sluiten. Momenteel heeft Groot-Brittannië nog acht kerncentrales in werking, onder andere Hinkley Point B die in 2023 sluit (A sloot in 2000). Kernenergie is omstreden vanwege explosiegevaar, het afval dat eeuwenlang dodelijk is en diefstal van radioactief materiaal.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties