01

Zaterdagavond heeft zich een explosie voorgedaan bij de transformator van reactor 1 van de kerncentrale Doel nabij Antwerpen. Er zou sprake zijn geweest van een korte brand zonder risico omdat er geen splijtstof aanwezig was.

De explosie vond zaterdagavond rond 23 uur plaats in de transformatorruimte van Doel 1. Vervolgens ontstond er brand die na twintig minuten automatisch was geblust. Volgens exploitant Electrabel is er geen onveilige situatie ontstaan aangezien reactor 1 sinds februari stilligt vanwege een grondige onderhoudsbeurt en er geen splijtstof aanwezig was. De transformatorruimte bevindt zich ook buiten het nucleaire deel van de reactor.

Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekend. Hoewel de politie zelf geen onderzoek heeft verricht, meldt de Dendermondse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen vreemd genoeg dat ‘er geen aanwijzingen zijn van kwade opzet’. Er zou geen reden zijn geweest voor het parket om tussenbeide te komen omdat er al deskundigen van de toezichthouder Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle aanwezig waren. ‘Het ging om een ongeluk’, aldus woordvoerster Eva Brantegem van het parket.

De kerncentrale Doel, gelegen nabij Bergen op Zoom en Woensdrecht, is veertig jaar en sterk verouderd. Reactor 1 ligt sinds 15 februari dit jaar stil omdat de wettelijke levensduur van veertig jaar is verstreken. De huidige Belgische regering wil Doel 1 en de even oude reactor Doel 2 tien jaar langer in bedrijf houden. Doel 3 ligt al geruime tijd stil nadat begin vorig jaar na onderzoek ruim 13.000 scheuren zijn aangetroffen met een maximale grootte van 18 cm.

Enkel Doel 4 is nog in werking, maar ook daar vond een jaar geleden een ernstig incident plaats. De stoomturbine van raakte defect en lekte 90.000 liter smeerolie in een reservoir waardoor hij oververhit raakte. Hierop werd de reactor tijdelijk stilgelegd. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle onderzocht het voorval en ging uit van sabotage. Ook energieproducent Electrabel sprak het vermoeden uit dat door toedoen van een personeelslid de stoomturbine was uitgevallen.

De Belgische politieke partijen SP.A en Groen dringen erop aan om Doel te sluiten. ‘Dit is het zoveelste incident en zegt veel over de keuze die is gemaakt om met deze oude installaties verder te willen werken’, aldus Vande Lanotte van SP.A. ‘De tel is bijna niet meer bij te houden’, laat Kamerlid Calvo van Groen weten. Hij roept de regering nogmaals op de verlenging van de reactoren Doel 1 en 2 niet te laten doorgaan.

In 2009 kwam de kerncentrale in het nieuws nadat een milieuactiviste erin was geslaagd vanaf de zomer van 2007 tot twaalf keer toe het ‘beveiligde’ terrein van Doel binnen te dringen. Ze deed dit om aan te tonen dat de beveiliging van de kerncentrale op dat moment een lachertje was en dat het gevaar van een aanslag reëel genomen diende te worden. Ze naderde tot op enkele meters de verboden nucleaire zone en fotografeerde geheime installaties. Haar bevindingen werden tot in details op internet gepubliceerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties