03

Nederland plaatst nog steeds staatlozen in detentie, terwijl hun status daarin niet mee wordt gewogen. Omdat er geen zicht op uitzetting is, zou vreemdelingendetentie niet mogen worden toegepast, zo stellen vluchtelingenorganisaties.

Nederland telt nog altijd bijna 2,000 staatlozen en ruim 80.000 mensen van ‘onbekende nationaliteit’. Staatlozen worden door geen enkel land ter wereld als burger erkend. Wanneer ze illegaal in Nederland verblijven, is hun uitzetting nagenoeg onmogelijk. Omdat er geen zicht op uitzetting bestaat zou vreemdelingendetentie niet mogen worden toegepast bij staatlozen, stellen het European Network on Statelessness (ENS) en het ASKV/Steunpunt Vluchtelingen.

Ruim 10 procent van de asielverzoeken in 2014 was afkomstig van staatlozen, blijkt uit hun onderzoek. Als gevolg van de toename van het aantal asielverzoeken in 2015 stijgt de grootte van het probleem ook in absolute zin snel. Daarnaast ziet de Nederlandse staat zich al geruime tijd geconfronteerd met uitgeprocedeerde asielzoekers uit ‘moeilijke landen’ zoals Armenië, Eritrea, Iran en Sudan, die hun vermeende burgers niet of nauwelijks van documenten voorzien om terug te keren.

‘In afwachting van een reactie die nooit komt, verblijven mensen soms maanden in vreemdelingendetentie. Dit gebeurt ook als vooraf al duidelijk kon zijn dat de kans op afgifte van verblijfspapieren nihil was. Staatlozen zijn inherent onuitzetbaar omdat geen enkel land hun terugkeer accepteert’, aldus ENS en ASKV. ‘In Nederland mag vreemdelingendetentie alleen worden opgelegd als uitzetting in de praktijk haalbaar is. Aangekondigde wijzigingen in de vreemdelingenwet zullen dit principe steviger verankeren, maar er blijft reden tot zorg.’

In september 2014 kondigde de regering een procedure aan om staatloosheid formeel vast te stellen (zoals er ook een vluchtelingenprocedure bestaat). ‘Deze belofte is helaas nog altijd niet gestand gedaan. Nieuwe wetgeving zal ook het gebruik van alternatieven voor detentie vaker verplichten.’ ENS en ASKV roepen de regering op om met beide zaken haast te maken, om te ‘voorkomen dat meer mensen doelloos en arbitrair in gevangenschap worden geplaatst.’

Hoeveel mensen daadwerkelijk staatloos zijn in Nederland is onbekend. In 2014 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 1,978 staatlozen. ‘Vanwege de bijzonder gebrekkige registratieprocedures moet dit aantal met een behoorlijke korrel zout worden genomen’, stellen het ASKV en ENS. ‘Elke poging om accurate statistieken over staatloosheid te verzamelen, wordt gehinderd door het feit dat Nederland nog altijd geen vaststellingsprocedure kent.’

‘De meest waardevolle bijdrage die de Nederlandse regering kan leveren aan de levens van staatloze personen, is het beëindigen van vaak levenslange onzekerheid’, stellen de vluchtelingenorganisaties. ‘Zonder heldere procedurele oplossingen zullen staatlozen herhaalde detentie moeten blijven vrezen, onderwijl nog altijd onuitzetbaar. Zelfs na vrijlating is zelden een uitkomst in zicht. Staatlozen leiden dan ook vaak een doelloos bestaan aan de randen van onze samenleving.’

Elke tien minuten komt er een staatloze baby ter wereld. Migratie en de massale vlucht voor oorlogen zoals momenteel in Syrië zijn de belangrijkste oorzaken daarvan. Die constatering doet de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties vandaag. Momenteel komen er jaarlijks ongeveer 70.000 wereldburgers bij die bij geen enkel land horen. De staatlozen worden voornamelijk geboren in Azië en Afrika.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Daar kijk ik toch wel van op.
80.000 mensen die niet meer weten waar ze vandaan zijn gekomen. Toegeven, stap met m”n dronken kop ook wel eens in de verkeerde trein om vervolgens aan de andere kant van de wereld bij zinnen te komen.
Mensen die ongevraagd bij mij binnen komen vervolgens liegen en stommetje spelen verwijs ik altijd door naar Mathijs van de Sande die staat met een spandoek (wees welkom) klaar en daarbij speelt hij ook nog een vrolijk deuntje op zn toeter,
Grapje hoor zelfs ik zou zo cru niet zijn.