04

TransCanada, het bedrijf achter de controversiële Keystone pijpleiding in de VS, vraagt een pauze in de vergunningsprocedure. Het energiebedrijf hoopt wellicht dat een nieuwe Amerikaanse president welwillender zal zijn.

De Keystone XL-pijpleiding moet ruwe olie uit vervuilende teerzanden in Canada dwars door de VS naar raffinaderijen in het zuiden transporteren. Vanaf dag een riep dat veel weerstand op van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties, boeren en omwonenden van de route die Keystone XL aflegt. In de voorbije jaren groeide de pijpleiding bovendien uit tot een symbooldossier in de strijd tegen klimaatverandering.

Het Canadese energiebedrijf TransCanada hamerde zeven jaar lang op een snelle goedkeuring van de vergunning, maar nu wijzigt het bedrijf haar koers. In een brief aan minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vraagt het nu om de vergunningsprocedure uit te stellen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen eerst de uitspraak afwachten van de Nebraska Public Service Commission omtrent de lokale route. Die uitspraak zal naar verwachting zeven tot twaalf maanden op zich laten wachten.

Als het ministerie van Buitenlandse Zaken akkoord gaat met het uitstel, komt de vergunningsaanvraag aan de orde na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. Obama sprak eerder dit jaar al een veto uit tegen een wet die Keystone XL erdoor wilde drukken. In de Canadese staat Alberta, de thuishaven van de teerzandprojecten, is een progressieve regering gekozen en de kersverse Canadese premier Justin Trudeau zegt het project weliswaar te steunen maar voorrang te geven aan goede relaties met de VS.

Daarnaast heeft TransCanada sinds dit jaar ook te kampen met de historisch lage olieprijs. Een aantal teerzandprojecten in Canada werd daardoor afgeblazen, waardoor de pijpleiding niet langer rendabel dreigt te worden. Milieuorganisaties beschouwen het verzoek tot uitstel van de vergunningsprocedure als een overwinning voor de boeren, inheemse volken en milieuverenigingen die zich samen verzetten tegen de grote oliebedrijven. [IPS]

Update 6 november:

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels laten weten dat het de vergunningsprocedure niet wil stopzetten. Waarnemers achten de kans nu groot dat de Amerikaanse president het Keystone-project zal verwerpen in de komende weken of maanden. Het Witte Huis heeft deze week herhaald dat Obama een beslissing zal nemen over het project voor het einde van zijn ambtstermijn.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties