06

Greenpeace International mag niet langer actievoeren in India. Volgens de autoriteiten in de zuidelijke staat Tamil Nadu heeft de milieuorganisatie zich schuldig gemaakt aan bedrog en fraude.

Greenpeace, dat geregistreerd staat in Tamil Nadu, noemt het besluit van de regering de werkvergunning in te trekken een ‘onhandige tactiek’ om de standpunten van de milieuorganisatie te onderdrukken. ‘We zijn ervan overtuigd dat we volgens de wet handelen’, zegt interim-directeur Vinuta Gopal. ‘Het besluit is overduidelijk het werk geweest van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Delhi, dat ons al ruim een jaar geleden weg wilde hebben.’

In april schortte de regering de verstrekking van de werkvergunning voor Greenpeace India al voor zes maanden op, met als argument dat de milieuorganisatie onvoldoende openheid van zaken had gegeven over de transactie van financiële donaties uit het buitenland. Tevens zou het geld zijn ingezet voor activiteiten waarvoor de Indiase regering geen toestemming had gegeven. Greenpeace trok in deze kwestie bij de rechter aan het kortste eind, maar zal ook het besluit over de geweigerde werkvergunning aanvechten in de rechtbank.

De Indiase autoriteiten treden hard op tegen niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) die zich verzetten tegen industriële projecten van de regering. Dit jaar verloren ongeveer 9000 ngo’s hun werkvergunning omdat ze geen jaarverslagen zouden hebben ingediend. De regering begon het repressieve beleid vorig jaar nadat uit een officieel rapport was gebleken dat door toedoen van protestacties van de ngo’s tegen vervuilende industrieën de economische groei terugliep.

De protesten zijn voornamelijk gericht tegen kerncentrales, uraniummijnen, kolengestookte elektriciteitscentrales, genetisch gemodificeerde gewassen en elektronisch en andersoortig afval. In het rapport worden, naast Greenpeace, ngo’s als Amnesty International en Action Aid ervan beschuldigd rapporten uit te brengen die ‘worden gebruikt om India massaal aan te vallen in het belang van het buitenlandse beleid van westerse regeringen.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

Er staat “Greenpeace trok in deze kwestie bij de rechter aan het kortste eind”, was dat zo of bedoelt u “aan het langste eind”? In de volgende twee berichten op de Greenpeace-webstek wordt beweerd dat juist Greenpeace gelijk zou hebben gekregen van de rechtbank:
http://www.greenpeace.org.uk/blog/other/why-greenpeace-india-having-fight-government-crackdown-20150528
en
http://www.greenpeace.org.uk/blog/about/undaunted-undefeated-unstoppable
Dat is natuurlijk geen onpartijdige bron, hoe zit het echt?