11

Op Facebook en andere sociale media duikt sinds de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs een groeiende stroom van emotionele en sentimentele boodschappen op over deze gruwelijke daad. Hierbij staat de Eiffeltoren als ‘vredessymbool’ centraal, hetgeen aantoont dat degenen die een dergelijk – goed bedoeld – gebaar maken niet de werkelijke noch de historische betekenis begrijpen van de symbolen die zij hanteren.

De Eiffeltoren werd in 1889 gebouwd ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie, in combinatie met de dat jaar gehouden Wereldtentoonstelling in Parijs. Het bouwwerk stond symbool voor het koloniale en imperialistische Frankrijk uit die tijd dat militaire strijd voerde om voormalige kolonies in Azië en Afrika. Het is allesbehalve een symbool van vrede.

Met behulp van dit symbool lijkt ook de huidige actualiteit ontkend te worden waarin de Franse overheid (zowel Sarkozy als Hollande) zich toelegt op gewapende conflicten in Libië, Syrië en Afrikaanse landen die deel uitmaken van het voormalige koloniale imperium. Dit militaire handelen brengt geen massale vredesprotesten in de straten van Parijs op gang waarmee wordt opgeroepen tot de inzet van andere middelen dan enkel geavanceerde wapensystemen voor het oplossen van conflicten.

Ook lijkt het me dat mensen met behulp van dit nieuwe gecombineerde symbool zich niet bewust zijn van de agressieve rol die Frankrijk speelt op de markt van de wapenhandel. Hun nieuwste producten worden momenteel gepresenteerd op de militaire interventie slagvelden van Afrika en het Midden-Oosten (Dassault verkocht onlangs een hele hoop Rafale gevechtsvliegtuigen aan Qatar, Egypte kocht Franse Mistral helikopter-oorlogsschepen).

De Eiffeltoren staat voor zowel Parijs en Frankrijk symbool… voor een staat, Frankrijk als een wereldmacht. Niet voor Frankrijk als een natie van vrede of vredesmaker, noch als een natie van slachtoffers. Ook het gebruik van de Franse tri-colore als symbolisch gebaar na de moorddadige aanvallen van 11/13 is ontoereikend daar het geen kritisch onderscheid maakt tussen burgers en ‘hun’ overheid.

Tjebbe van Tijen

Bovenstaand commentaar + illustratie zijn afkomstig van het weblog The Limping Messinger, hier te vinden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boze-reaguurder
8 jaren geleden

En waarom koloniseerde Frankrijk die arme Afrikanen: omdat er blanken tot slaaf gemaakt werden door Barbarijse piraten… dus… wie zijn er nu eigenlijk begonnen met geweld?

Slecht getimed barrerartikel. Kortom: alles wat we van modern links kunnen verwachten.

Boze-reaguurder
8 jaren geleden
Antwoord aan  Boze-reaguurder

*Baggerartikel. Misschien moeten jullie een keer een cursus geschiedenis gaan volgen ?

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Boze-reaguurder

Kijk wordt ik weer eens op mn wenken bedient dit is precies wat ik bedoel Victor.
Dagelijks worden er mensen op de meest weerzinwekkende wijze over de kling gejaagd omdat ze in het verkeerde onzichtbare vriendje geloven…..maar de Eifeltoren die is ook niet fris hoor!
Een walgelijk en zeer respectloos schrijfsel van een roze bril drager die over de lijken van anderen even zijn puntje wil maken.
We hebben hierbij een fraaie opvolger voor Jesse k gevonden.

Hector Reban
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Frankrijk is een oorlogzuchtigere entiteit dan ISIS / heeft veel meer doden op het geweten. Miljoenen de laatste 60 jaar, maar ach, natuurlijk zijn dat slechts nietblanken.

Dus wat doe je als de pot de ketel verwijt. Dan geef je de schuld aan links.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Hector Reban

Een vreemde redenatie Pietje doet iets verkeert en daarom is het geen probleem dat Keesje ook iets verkeert doet.
En daarbij een waardeloze vergelijking aangezien Frankrijk natuurlijk toch net een ietsie pietsie langer bestaat als dat achtelijke is.
Dan komt vervolgens de vermeende rassenleer ook weer om de hoek het denken in blank/niet blank ook zoiets waar je de klok op gelijk kunt zetten bij “links” waar het hart van vol is zullen we maar zeggen.
In het 1400 jarige bestaan van de islam heeft deze ideologie aan tientallen miljoenen het leven gekost apartheid,seksisme,rascisme,discriminatie onderdrukking tot het houden van slaven allemaal aan de orde van de dag en dat noemt men tegenwoordig Orwelliaans cultuurverrijking.
“Links” heeft nog een lange weg te gaan een hele lange. (Victor moest uiteraard Hector zijn).

Hector Reban
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Stroman redenatie (= iemand iets in de mond leggen en daar dan op schieten).

Crux is: Pietje noch Keesje deugt, dus er is geen reden Keesje klakkeloos te volgen in zijn hypocriete machtswellust en het kaal slaan van Afrikaanse, Arabische en Aziatische landen.

En het is natuurlijk al helemaal krankzinnig Milieu Miepje en Linkse Loetje de schuld te gaan geven. Sterker nog, dan maak je jezelf verdacht. Wie het bloed van slachtoffers misbruikt om zijn obsessieve stokpaardjes te berijden diskwalificeert zich. Niet alleen in het debat, maar ook als mens.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Hector Reban

Ik leg geen woorden in niemands mond maar geef slechts mijn mening.

Jij vergoeilijkt deze aanslag door maar weer steeds naar een ander te wijzen.
Anti fascisten die het huidige fascisme rugdekking geven hoe bezopen is dat??

Dan sluit je af met een Marcel van Dammetje ik ben gediskwalificeert als mens?
Een dergelijke uitspraak kan slechts uit een zieke fascistische geest ontsproten zijn.
Dank u voor deze inkijk.

moderator
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Beste Knarfist en Hector, zouden jullie dit onderlinge gebekvecht willen beëindigen? Het voegt nauwelijks iets inhoudelijks toe na al die maanden, het wordt enkel maar platvloerser. Jullie (politieke) standpunten zijn inmiddels wel duidelijk. Dit is overigens slechts een vriendelijk verzoek.

SG
8 jaren geleden

/sarcasme

“De Eiffeltoren staat voor zowel Parijs en Frankrijk symbool… voor een staat”

Hoe zit het dan met de naam van deze site? Die is namelijk https://www.ravage-webzine.nl. Ja je leest het goed punt NL.
Punt NL staat symbool en is een afkorting voor Nederland, dat wil zeggen VOOR EEN STAAT. Dat land heeft kolonies gehad. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de bevolking en de Staat. Nederland verkoopt ook wapens!!!!!!!!!!

/sarcasme

Jesuis
8 jaren geleden

Frankrijk als een grote koloniale mogenheid heeft veel slachtoffers gemaakt. Solidariteit met de slachtoffers in Parijs is niet ongepast als het symbool van Frankrijk daarbij wordt gebruikt. Na de aanslag onder de Eiffeltoren is een avondklok afgekondigd. Daarbij werd door veel media gemeld dat het de eerste keer was sinds de tweede wereldoorlog. Dat is niet juist. In 1961 is in Parijs ook nog een avondklok ingesteld. Dat was na de massamoord op protesterende Algerijnen waar de fascistische politiechef Maurice Papon verantwoordelijk voor was. Die massamoord in het hart van de Franse hoofdstad is altijd onder het tapijt geveegd door rechts Frankrijk. Pas in 2012, Hollande was net gekozen, heeft een Franse president de massamoord erkend. Dat maakte de samenwerking met Algerije in de strijd tegen het internationale islamitisch fascisme mogelijk, zoals is bewezen in operatie Serval in Mali.