14

Een groep Nijmegenaren die van plan was eind deze maand in Parijs al fietsend deel te nemen aan een internationale betoging tegen klimaatverandering ziet daar nu vanaf. Aanleiding is de onrust vanwege de aanslagen.

De Nijmeegse actiegroep Tour de Climat neemt op 28 en 29 november niet deel aan acties en demonstraties in Parijs die in het teken staan van de COP21 klimaattop. De organisatie vindt de huidige situatie in Parijs vanwege de aanslagen te onzeker en te onveilig voor de enkele honderden deelnemers die mee zouden gaan. Het was de bedoeling dat Tour de Climat per fiets en met bussen zou afreizen naar Parijs om daar onder andere via flashmobs aandacht te vragen voor het klimaat.

Er zal een enorme politiemacht op de been zijn in Saint-Denis tijdens de twee weken durende COP21 conferentie waaraan vele wereldleiders deel zullen nemen. ‘Als wij naar Parijs afreizen, willen wij natuurlijk dat de politie ook zorgt voor onze veiligheid, voor de demonstranten’, meldt Tour de Climat op de eigen website. ‘Moeten wij de politie niet de ruimte geven om zich optimaal op de burgers van de stad en de politici te concentreren?’ De actievoerders komen nu op 28 november bijeen op de Goffertweide in Nijmegen.

Het is vooralsnog onduidelijk op de klimaatmarsen van 28/29 november in Parijs ‘gewoon’ doorgang zullen vinden. Cruciale vraag is of de politie en het leger wel voldoende capaciteit in huis hebben om, naast de beveiliging van talloze overheidsgebouwen en joodse instellingen, ook adequaat voor de veiligheid van duizenden deelnemers aan de conferentie – waaronder presidenten, politici, juristen en ambtenaren – en honderdduizenden klimaatactivisten kunnen zorgen. De betogers zijn ook nog eens van plan op diverse locaties actie te voeren.

Nederlandse milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie, Greenpeace en Oxfam Novib, houden op 29 november in Amsterdam hun eigen klimaatparade, een initiatief dat overigens al ruim voor de recente jihadistische aanslagen in gang werd gezet. Op 11 en 12 december neemt Milieudefensie, samen met hun moederorganisatie Friends of the Earth, wél deel aan een menselijke keten en een massale betoging in Parijs. ‘Join the Energy Revolution! Wat de uitkomst van de klimaattop ook wordt, wij gaan zélf het verschil maken!

update 19 november: Frankrijk verbiedt demonstraties tijdens klimaattop

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boze-reaguurder
8 jaren geleden

Bang voor jullie protegés ?