16

De Franse autoriteiten hebben grote marsen tijdens de klimaattop in Parijs uit veiligheidsoverwegingen verboden. De Klimaatcoalitie heeft begrip voor het besluit maar betreurt het dat er geen alternatief wordt aangeboden.

Na de jihadistische aanslagen van 11/13 zag je het mijlenver aankomen dat de Franse autoriteiten geen toestemming zouden verlenen aan massaal bijgewoonde internationale demonstraties in de straten van Saint-Denis te Parijs, waar COP21 wordt gehouden. Daarentegen gaat de vrij zinloze klimaattop in de hoofdstad van het land van de ‘duurzame’ kernenergie, waar wereldleiders hun vertragingstactieken op het gebied van het bezweren van de klimaatcrisis komen goedpraten, uiteraard wél volgens afspraak door.

De klimaatmarsen voor 29 november en 12 december, waarvoor de organiserende Klimaatcoalitie honderdduizenden mensen had verwacht, zijn geschrapt. Ook in andere Franse steden mogen geen marsen worden gehouden. ‘Om extra risico’s te vermijden, heeft de regering besloten de manifestaties niet toe te laten. Het was een moeilijk besluit en we zullen hier heel wat mensen door teleurstellen, maar de huidige context dwingt ons die maatregelen te nemen’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.

De klimaatactivisten wilden met de marsen de deelnemende regeringen aan COP21 onder druk zetten om maatregelen te treffen tegen de uitstoot van broeikasgassen in de vorm van een bindend en ambitieus akkoord dat internationaal en sociaal rechtvaardig is. De Franse regering had aanvankelijk een alternatieve locatie voorgesteld om de protesten toch door te laten gaan, bijvoorbeeld op een plein of afgesloten ruimte, maar ziet ook daar uiteindelijk vanaf.

De Franse Klimaatcoalitie zegt in een verklaring ‘zich de ernst van de ontstane situatie te realiseren’ maar het ‘te betreuren dat er geen alternatief aan de honderdduizenden internationale deelnemers wordt aangereikt.’ De organisatie is vooralsnog van zins om zowel op 29 november als 12 december ‘op creatieve wijze het signaal af te geven dat de klimaattop niet enkel wordt gevoerd door onderhandelaars maar ook door een massale internationale burgerbeweging.’ De Klimaatcoalitie zal dan ook doorgaan met de mobilisatie.

Verder is de Klimaatcoalitie van mening dat de Burgers Klimaattop op 5 en 6 december in Montreuil (Seine Saint-Denis), een alternatieve COP21, en de Actie Klimaatzone van 7 tot en met 11 december in Parijs-Centquatre volgens planning moeten kunnen doorgaan. ‘Deze conferenties bieden ons twee grote kansen om aan te tonen dat we oplossingen en alternatieven aandragen voor klimaatverandering en dat de samenleving bereid is te vechten tegen de klimaatcrisis’, aldus de Klimaatcoalitie.

Naast protestacties in Parijs vinden er op 29 november, de dag voorafgaande de start van de twee weken durende klimaattop, naar verwachting wereldwijd 2200 protestacties plaats in ruim 150 landen. Er staan 53 klimaatmarsen op stapel waarvan enige tientallen in Frankrijk zelf, maar dat land heeft ze nu vanwege de onrust verboden. In Amsterdam wordt de Klimaatparade gehouden, waarmee de initiatiefnemers een vurig pleidooi houden voor duurzame energiebronnen en stopzetting van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties