17

Het derde en gelijknamige album van het Amsterdamse alternatieve muzikale trio Rooie Waas, onlangs verschenen op het Kaiserlabel, grijpt je direct compromisloos bij de keel met het nummer Denk aan de Buren. De teksten en voordracht van Gijs Borstlap, de percussie van Gerri Jäger en de synths en andere elektronica van Mikael Szafirowski vormen een absurdistisch en avant-gardistisch geheel dat tapt uit verschillende muzikale vaatjes en tradities, maar daar een geheel eigen geluid van weet te maken.

Associaties met dadaïstische poëzieavonden in een rumoerig café of een op hol geslagen adept van Arbeid Adelt komen bij mij bovendrijven wanneer ik dit album beluister. De eerste nummers zijn opgefokt met snelle beats en cynische teksten, gespeend van zwarte humor. Halverwege het album volgt er een korte adempauze met het jazzy-nummer Intermezzo 3 waarmee de luisteraar wordt gevraagd of hij de nieuwe plaat van Rooie Waas wel kent, om vervolgens weer hard over te schakelen naar industriële percussie, noisy elektronica, free-jazzy drums en een op hol geslagen pianist.

Hei Hä? is een geniale combinatie van elementen die de strakheid van industriële muziek en de vrijheid van free-jazz bevatten, terwijl de sfeer na verloop van tijd steeds onheilspellender wordt. Het nummer glijdt naadloos over in Als / Dan waarin meer ruimte wordt geboden aan geluid en ritme, met diepere lagen in het geluidsspectrum. Het Enige is enig in zijn soort omdat er meer geluiden op de achtergrond mee vibreren. De muziek sluit aan bij de voordracht van Gijs Borstlap, de tekst wordt versterkt door het geluid.

Het trio sluit af met de felle nummers Laat Maar en Nog Eentje Dan, met snerpende en verontrustende geluiden waarmee wordt teruggekeerd naar de muziek waarmee het album begon. Rooie Waas is een verademing binnen het Nederlandstalige muzikale spectrum, hun muziek valt lekker rauw op je dak.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties