19

De Tweede Kamer wil een onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij wapenleveranties aan Jemen. Stop Wapenhandel pleit voor het instellen van een wapenembargo tegen alle strijdende partijen in het conflict.

Het is zeer waarschijnlijk dat door Nederland geleverde wapens worden ingezet in de oorlog in Jemen. Dat schrijft Stop Wapenhandel in een onlangs verschenen onderzoeksrapport. Het gaat daarbij om houwitsers, tank-communicatiesystemen, gevechtsvliegtuigen en marine-doelzoek- en vuurleidingsystemen. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van de SP om onderzoek te doen naar de Nederlandse betrokkenheid.

Sinds maart voert Saoedi-Arabië, geruggensteund door een coalitie van Arabische landen (Marokko, Egypte, Soedan, Jordanië, Koeweit, Bahrein, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten) bombardementen uit op stellingen van Houthi-rebellen in Jemen. Volgens Stop Wapenhandel kan uit de gebruikte wapens worden afgeleid dat die gelijk zijn aan de door Nederland geleverde types. Ook worden er via Schiphol en de Rotterdamse haven wapens zonder vergunning doorgevoerd naar de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Webzine Ravage berichtte eerder dit jaar al dat veel van de door de coalitie ingezette marineschepen die deelnemen aan de zeeblokkade zijn uitgerust met vuurleidingsradar geproduceerd door Thales Nederland. Jordanië, dat onderdeel uitmaakt van de coalitie, kocht recent achttien F-16’s van Nederland die, tezamen met de overige F-16’s van Jordanië met Nederlandse technologie zijn uitgerust. De Eurofighters die gebruikt worden door de Saoedi’s zijn een product van onder andere Airbus dat om fiscale redenen is gevestigd in Nederland.

Sinds de escalatie van het geweld begin dit jaar is de situatie in Jemen snel verder verslechterd. Er zijn ruim 4500 mensen om het leven gekomen, tienduizenden gewond en 1,5 miljoen vluchtelingen. Inmiddels is maar liefst 80 procent van de bevolking afhankelijk van hulp. ‘De zeeblokkade en oorlog in Jemen hebben geleid tot een humanitaire ramp waaraan alle strijdende partijen schuldig zijn’, stelt Stop Wapenhandel dat pleit voor een wapenembargo voor alle strijdende partijen. Tot nu toe treft het embargo enkel de Houthi’s en aanhangers van ex-president Saleh.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties