20

Actievoerders hebben middels een effectieve wegblokkade weten te verhinderen dat werknemers het terrein van Kamp Zeist konden betreden. Hiermee kwam de bouw van een gesloten gezinsvoorziening voor asielzoekers een etmaal stil te liggen.

Een tiental actievoerders, aangesloten bij de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU), blokkeerde donderdagochtend vanaf zes uur de toegang van Kamp Zeist, een detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers die uitgezet moeten worden. In opdracht van Justitie wordt daar momenteel gewerkt een de bouw van een gezinsvoorziening dat plek biedt aan twaalf gezinnen van vier personen en aan twaalf alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

AAGU voert reeds jarenlang campagne tegen Kamp Zeist en wil het gesloten hebben. De bouw van de gezinsvoorziening kwam vandaag stil te liggen omdat enkele actievoerders zich met lockons aan het toegangshek hadden vastgemaakt. Bewakingspersoneel en werknemers van bouwbedrijven konden het terrein daardoor niet betreden. De politie wist zich geen raad met de lockons; om die los te maken is speciaal getraind ME-personeel voor nodig. De werknemers besloten na enige tijd van oponthoud onverrichter zake het voor de rest van de dag voor gezien te houden.

Nadat duidelijk was geworden dat de bouwwerkzaamheden vandaag geen doorgang zouden vinden, besloten de actievoerders rond het middaguur de blokkade vrijwillig op te heffen. Voor zover bekend heeft de politie niemand gearresteerd. AAGU is de mening toegedaan dat vluchtelingen helemaal niet opgesloten dienen te worden. ‘Mensen die huis en haard achterlaten, op de vlucht voor oorlog, geweld, honger, armoede, uitbuiting en/of onderdrukking, moeten op een warme ontvangst kunnen rekenen.’

Oktober vorig jaar opende Justitie een tijdelijke gesloten gezinsvoorziening. Gedurende het eerste jaar werden hier in totaal 128 kinderen gevangen gehouden, zo maakte staatssecretaris Dijkhoff vorige week bekend. Van deze 128 zijn er inmiddels 72 het land uitgezet. Omdat Justitie het belangrijk zegt te vinden dat er een ‘kindvriendelijke locatie zonder celbeleving’ moet komen, wordt momenteel de bouw afgerond van de permanente voorziening die begin 2016 in gebruik wordt genomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AAGU
8 jaren geleden

Die gezinsgevangenis wordt niet gebouwd om ‘kindvriendelijke locatie’ te hebben, wat Justitie ook mag beweren, maar om kinderen te kunnen blijven opsluiten. Wat voor ‘kindvriendelijk’ en ‘verminderde detentiebeleving’ moet doorgaan is in feite een terreintje omgeven door penitentiair hekwerk met stroomdraad en camera’s, binnen vijf meter hoge muren met stroomdraad en camera’s, en weer omgeven door penitentiair hekwerk. Kindvriendelijk?