21

Komende week wordt de documentaire Silenced in Amsterdam vertoond in het kader van een reeks publieksavonden over de vrijheid van meningsuiting, hacktivisme en massasurveillance.

In de documentaire Silenced (2014) leggen drie prominente Amerikaanse klokkenluiders uit hoe na 9/11 alles radicaal veranderde: hun land, de geheime diensten én hun eigen levens. John Kiriakou (ex-CIA), Thomas Drake (ex-NSA) en Jesselyn Radack (advocate en voormalig ethisch adviseur bij het Amerikaanse Ministerie van Justitie) vertellen filmmaker James Spione over het in de openbaarheid brengen van illegale, zelfs misdadige praktijken van hun eigen overheid.

Ze moesten kiezen tussen hun geweten en carrière en riskeerden hun bestaan. Want na de onthullingen werden ze ontslagen, vakkundig geïsoleerd, in een financiële afgrond gestort of zelfs berecht en gevangen genomen. In interviews, fragmenten van mediaoptredens en aan de hand van officiële documenten en nagespeelde scènes komen de verhalen van de klokkenluiders boven tafel.

De avond wordt georganiseerd door Free Press Unlimited (FPU) in samenwerking met internetprovider Greenhost. FPU wil dat mensen wereldwijd toegang krijgen tot betrouwbare en onafhankelijke media. De organisatie helpt journalisten in oorlogs- en conflictgebieden, stimuleert het werk van vrouwen in de media, verzorgt wereldwijd jeugdjournaals, zet platforms op voor klokkenluiders en maakt zich sterk voor vrij internetverkeer en online security.

James Spione leidt de film zelf in, die tal van brandende vragen opwerpt over de methoden waarvan overheden zich bedienen om de samenleving te ‘beschermen’. Na afloop gaan de regisseur en experts uit de wereld van journalistiek en digitale rechten, waaronder jurist Otto Volgenant en internetveiligheidsexpert Sacha van Geffen, in dialoog met het publiek. De bijeenkomst, gratis toegankelijk, vindt plaats op dinsdag 1 december in filmzaal LAB111 in Amsterdam, reservering wordt aanbevolen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8 jaren geleden

De link om te reserveren is verlopen, deze link doet het wel: http://lab111.nl/film/-free-expression