23

Onlangs werden de kooien van zo’n tienduizend nertsen opengezet bij een pelsdierhouderij in Gelderland. Wie de daders en hun motieven zijn, is onbekend. De politie zegt in het duister te tasten.

Het voorval vond donderdagnacht 20 november plaats in het dorp Putten, een bastion van pelsdierhouderijen op de Veluwe. Rond de klok van vijf uur kreeg de politie een melding binnen van loslopende nertsen op de Voorthuizerstraat ter hoogte van de Koekamperweg. Ze bleken afkomstig te zijn van nertsenfokker Jansen BV, gevestigd aan het begin van de Koekamperweg. Onbekenden hadden de kooien opengezet van circa 10.000 nertsen.

Die namen overigens niet allemaal onmiddellijk de beentjes. Naar verluidt heeft slechts een honderdtal nertsen daadwerkelijk het terrein verlaten, enkele tientallen schooierden wat rond op het erf terwijl de resterende nertsen kennelijk in hun kooi zijn gebleven, dat is niet helemaal duidelijk. Na een wilde klopjacht wist de nertsenfokker, geholpen door buren, personeel en collega-fokkers, uiteindelijk zo’n 50 nertsen te vangen. Er zijn er dus nog zo’n 50 spoorloos.

De politie tast volledig in het duister in haar onderzoek naar de dader of daders, alsmede over het motief. Op het terrein zijn blijkbaar geen sporen aangetroffen die wijzen op een activistische daad, denk een gespoten leuzen en dergelijke, noch zou de daad zijn opgeëist door een actiegroep. Via de lokale omroep riep de politie afgelopen woensdag op voor getuigen. De voorzitter van de NFE, de belangenorganisatie voor pelsdierhouderijen, wist nog te melden dat het alarmsysteem van de nertsenfokkerij zijn werk niet had gedaan.

In de media werd volop gespeculeerd over het karakter en de motieven van de daders. Het zou wel eens het werk van dierenactivisten kunnen zijn geweest. Dat valt niet uit te sluiten, al komen nertsenbevrijdingsacties nog maar zelden voor. Dit mede als gevolg van de beveiligingsmaatregelen die de nertsenbranche heeft getroffen naar aanleiding van een golf van bevrijdingsacties rond de eeuwwisseling. Ook Jansen BV heeft zijn bedrijf beveiligd, maar het alarmsysteem zou hebben gefaald.

Nu kan het zijn dat actievoerders het alarmsysteem buiten werking hebben gesteld, echter dermate gespecialiseerd is men in dat milieu doorgaans niet. Zou het dan stom toeval zijn geweest dat de bellen niet rinkelden tijdens het openzetten van de kooien? Of had de dader of daders minder nobele motieven, had het doel niets met dierenwelzijn te maken? Denk aan een wraakactie, of het tillen van de verzekering. Wie het weet mag het zeggen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties