24

Een zestal milieuactivisten heeft zaterdag in Frankfurt een speciale trein met politici aan boord geblokkeerd die onderweg was naar de klimaattop in Parijs. Ze eisten het aftreden van de minister van Milieu.

De milieuactivisten kwamen in actie nadat de ‘klimaattrein’, waarmee de Duitse minister van Milieu samen met een staf van dertig ambtenaren en 300 ondernemers, wetenschappers en ngo-leden, onderweg was naar Parijs, een korte tussenstop maakte op het station van Frankfurt. Drie personen ketenden zich aan de voorzijde van de trein vast aan het spoor, terwijl drie anderen zich met touwen lieten afzakken op het dak van een coupé. Het duurde zeker twee uur voordat de activisten waren verwijderd en de trein met drie uur vertraging verder kon rijden.

De activisten, die nadrukkelijk aangaven als anarchisten tot geen enkele organisatie te behoren, maakten duidelijk dat de klimaattop een zinloze expeditie is en dat politici ‘geen deel uitmaken van de oplossing, maar een deel van het probleem zijn.’ Op een spandoek was ‘Klimaatbescherming in plaats van vice-spektakel’ te lezen. Een poging van milieuminister Hendricks (SPD) om met ze te praten, bleek niet bijster succesvol. Integendeel, de activisten riepen haar toe om af te treden.

Eerder op de dag had bondskanselier Merkel nog het belang op lange termijn benadrukt van kolengestookte elektriciteitscentrales in Duitsland, een van ’s werelds grootste economieën. Ruim 40.000 mensen nemen vanaf maandag deel aan de twee weken durende klimaattop in Parijs, inclusief 10.000 delegatieleden uit 195 landen. Zo’n 3.000 agenten en soldaten zullen de locatie in de wijk Saint-Denis waar de de conferentie plaatsvindt, beveiligen. Elders in de binnenstad zijn 6.300 extra agenten op de been.

Zaterdag demonstreerden tienduizenden burgers in diverse steden, waaronder Londen en Auckland. De internationale politiek wordt opgeroepen dringend werk te maken met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Vandaag staan meerdere betogingen op het programma, zoals in Seoul, Rio de Janeiro, New York, Kiev, Mexico City, Brussel en Amsterdam. De geplande demonstraties in Parijs zijn afgelast vanwege de gespannen sfeer na 13/11. Wél wordt er in Saint-Denis een twee kilometer lange menselijke keten gevormd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties