01

Twee sterk verouderde reactoren van de kerncentrale Doel blijven tien jaar langer in werking. Dit maakte de Belgische regering bekend tijdens de klimaattop nadat het land uitgeroepen was tot ‘Fossiel van de Dag’.

Energiebedrijf Electrabel (moederbedrijf Engie) heeft een overeenkomst met de Belgische regering om de komende tien jaar Doel 1 en 2 verder uit te baten. In ruil betaalt het bedrijf 20 miljoen euro per jaar. De nucleaire rente daalt voor volgend jaar naar 130 miljoen euro in 2016, tot 2020 betaalt Electrabel minstens 150 miljoen euro. De reactoren Doel 1 en 2 zijn veertig jaar oud maar volgens toezichthouder FANC veilig genoeg en bovendien nodig om te voorkomen dat de Belgen zonder elektriciteit komen te zitten.

Het nieuws over de overeenkomst tussen Electrabel en de Belgische regering kwam maandag, niet geheel toevallig, naar buiten op de eerste dag van de klimaattop in Parijs. Daar werd België uitgeroepen tot ‘fossiel van de dag’. Het gaat om een ‘prijs’ van Climate Action Network (CAN) die elke dag wordt uitgereikt aan een land dat de onderhandelingen in de weg staat. ‘België is een van de Europese landen die achterop lopen met hun doelstelling voor CO2-reductie, terwijl de EU als geheel beter doet dan het doel’, aldus CAN, een platform dat uit 950 ngo’s bestaat.

Door de twee reactoren een decennium langer open te houden, stoot België minder CO2 uit. Het opwekken van kernenergie is daarmee, schrijnend genoeg, een van de milieuvriendelijkste methoden. Lucratieve tijden voor de nucleaire sector. Het wachten is nu op een voorstel van de eigenaar van de kerncentrale in Borssele om een nieuwe te bouwen zoals in Groot-Brittannië reeds het geval is. Kernenergie levert als voornaamste nadelen op het risico van een nucleaire ramp en radioactief afval dat eeuwig dodelijk blijft.

De kerncentrale in Doel, ten noordwesten van Antwerpen, kende in het verleden veel problemen. Zo was er sprake van sabotage en er zijn scheurtjes ontdekt in reactorvaten. Begin november was er nog een explosie. De Belgische oppositiepartijen zijn niet te spreken over het akkoord dat de regering heeft gesloten met Electrabel over het openhouden van de kernreactoren Doel 1 en 2. Greenpeace stapt naar de Raad van State. Volgens de milieuorganisatie kan de beslissing zowel juridisch als technisch niet door de beugel. Ook de Bond Beter Leefmilieu (BBL) heeft furieus gereageerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties