02

De Belastingdienst wil de blauwe envelop op termijn afschaffen. De ING vraagt vanaf 2016 geld voor de enveloppen. Doel is de burger digitaal te laten betalen uit kostenbesparing, maar het verzet groeit.

Half oktober startte de Belastingdienst de publiekscampagne ‘Vaarwel blauwe envelop’. De gehate blauwe envelop, die dit jaar zijn 100e verjaardag viert, verdwijnt daarmee stap voor stap en blijkt nu, paradoxaal, toch best geliefd. De Belastingdienst wil dat die envelop binnen vijf tot zeven jaar helemaal verdwenen is en dat iedereen zijn jaaropgave via het internet opgeeft. Momenteel worden er nog 150 miljoen enveloppen per jaar verstuurd.

Het voornemen heeft onmiddellijk geleid tot veel weerstand onder burgers, met name senioren. Ouderenbonden Unie KBO, ANBO en PCOB riepen het meldpunt Dag blauwe envelop in het leven. Deze week maakte Omroep Gelderland bekend dat de Belastingdienst inmiddels, zes weken na de start van de campagne, maar liefst 120.000 telefoontjes heeft gekregen over het verdwijnen van de blauwe envelop.

Daar had de overheid niet op gerekend. ‘Het is een signaal waar wij zorgen over hebben’, stelt een woordvoerder. Zo’n 1,2 miljoen senioren beschikken niet over internet of een computer, terwijl een groeiende groep kritische burgers die wél gebruik maakt van internet juist afziet van digitale registratie vanwege het risico van hacken en privacyschending.

De Ombudsman start een onderzoek naar de besluitvorming van de Belastingdienst. ‘Belangrijk is dat burgers de keuze moeten hebben om de informatie van de Belastingdienst ook per post te ontvangen. Dat sluit aan bij de Algemene wet bestuursrecht’, laat een woordvoerder weten. Artikel 2:14 van de Algemene wet bestuursrecht bepaalt dat een bestuursorgaan een bericht elektronisch mag verzenden voor zover de geadresseerde kenbaar heeft gemaakt dat hij langs deze weg voldoende bereikbaar is.

Ook de ING stuurt aan op digitaal bankieren door al haar klanten, maar pakt het anders aan. De acceptgiro wordt vooralsnog niet afgeschaft, echter voor de benodigde envelop dient vanaf januari 2016 betaald te worden. Het gratis Antwoordnummer maakt plaats voor een Postbusadres waardoor de klant geen gebruik maar kan maken van zelf geschreven enveloppen zonder postzegel. De klant dient voortaan via een (niet gratis) telefoontje 20 enveloppen te bestellen à 2,50 euro per setje. De afgifte bij ING-kantoren wordt beëindigd. Reken maar dat de medewerker die je aan de lijn krijgt de voordelen van digitaal bankieren tot in den treuren zal aanpraten.

Uit onderzoek van de Europese Commissie naar het ICT-gebruik onder Europeanen blijkt dat Nederlanders samen met Scandinaviërs koplopers zijn in internetgebruik met 95 procent van de Nederlandse huishoudens, het Europees gemiddelde is 75 procent. In landen als Spanje en Groot-Brittannië is de campagne Keep me posted opgezet voor het recht op de ontvangst van informatie in schriftelijke vorm.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bert
8 jaren geleden

Moeders is 86 jaar,
moeilijk ter been is wat vergeetachtig maar wil alles nog zelf doen want ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren.

Haar ING kantoor heeft een kas-balie functie en daar haal moeders elke maand de centjes voor de boodschapjes.
Moeders van 86 jaar kan de pincode niet meer onthouden en wordt zenuwachtig, daarom staat dat nummer op een speciaal code briefje.
Ze gaat naar de kas-balie, pakt haar pas en het code briefje, dan drukt haar nummer in en krijgt ze haar centjes
Vanmiddag werd moeders van 86 jaar weg gezonden omdat ze geen geld meer kon opnemen want ze moest maar pinnen.
Moeders is geheel uit haar doen en wij vinden dit zo een klant onvriendelijk reactie en slechte service dan zwijg ik nog over de leeftijd discriminatie.
Wij hebben haar nu wat contact geld gegeven zodat zij in ieder geval eten kon kopen.
Wij willen deze leeftijd discriminatie en volkomen onbegrip van een bank, breed onder de aandacht brengen.

K.J. Vrolings
8 jaren geleden

Ik help veel oudere kennissen van boven de 80 met het invullen van hun IB formulier. Dit bericht van de belastingdienst veroorzaak bij hen veel onrust. Hoe moet dat nu verder in de toekomst vragen ze zich af. Ik heb geen computer en geen internet moet ik daar nog aan beginnen en wat kost zo’n ding. Dus stel ik voor wacht nog een 20 jaar of meer met het afschaffen van de blauwe brief dan zijn er misschien geen digibeten meer.

Lies
8 jaren geleden

kan er geen proefproces komen tegen deze digitale dictatuur.
Aan de burger wordt niets gevraagd het wordt ons allemaal door de strot geduwd ,want waar draait het om:controle controle controle.Men (de staat /overheid en banken commerciële partijen )wil exact zien wat we doen,eten uitgeven etc.Er wordt nu al met een nieuw DIGid systeem proefgedraaid en daaruit blijkt nu al dat het net zo Hackbaar is als digid en bovendien als je straks wat koopt via bol.com dan weten ze daar ook alles van je.
Principieel weiger ik om daarin mee te gaan .Ik wil mijn eigen privacy hebben.Bovendien is het gross van de burger ook hackbaar .Het is een utopie om te bedenken dat we met zijn allen veilig op internet zitte, Onmogelijk