04

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt een onderzoek in naar misstanden bij nertsenfokkerij Rios Mink in Rosmalen. De dieren in de kooien worden verwaarloosd terwijl het personeel de nertsen de gaskist in smijt.

Aanleiding voor het onderzoek is een undercoverfilmpje van de actiegroep Animal Rights. Daarin is te zien is hoe medewerkers van de nertsenfokkerij hardhandig omgaan met nertsen en de diertjes op brute wijze in een gaskist smijten. Volgens Jos van Deurzen, directeur van het bedrijf, worden de drie betreffende medewerkers ontslagen. De nertsen kunnen volgens hem ook op “een normale manier” vergast worden. “Als je een hond in zijn hok stopt, schop je hem er ook niet in.”

Animal Rights zegt de undercoverbeelden vorige week te hebben gemaakt, waarbij de dierenactivisten verscholen zaten achter de schutting van de fokkerij. De staatssecretaris van Economische Zaken beantwoordde recentelijk Kamervragen over het doden van nertsen: ‘Alle nertsenhouders hebben een instructie en training gevolgd over het juiste gebruik van de gassen en de dodingsmethode. Zij hebben hier een getuigschrift van vakbekwaamheid voor ontvangen.’

In oktober deed Animal Rights al aangifte bij de politie van verwaarlozing van tienduizenden nertsen bij Rios Mink. “Tijdens een heimelijke inspectie troffen wij zeer vervuilde kooien aan met daarin verwaarloosde en zelfs gewonde dieren die aan hun lot werden overgelaten. Onze advocaat heeft hierover eind oktober een handhavingsverzoek 4 ingediend bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland maar wij wachten nog steeds op antwoord”, zegt woordvoerder Robert Molenaar.

De nertsenfokkerij heeft een vergunning voor 9.000 fokteven die jaarlijks in mei circa 45.000 nertsen werpen. Eind november worden de fokteven en reuen voor het volgende jaar geselecteerd. De overige nertsen worden in een kist vergast met koolstofmonoxide. Rios Mink is eigendom van een van de grootste nertsenfokkers ter wereld. Jos van Deurzen BV heeft zestien nertsenfokkerijen in Nederland en fokt jaarlijks meer dan 1 miljoen nertsen.

Het gerechtshof in Den Haag verwierp vorige maand een eerdere uitspraak van de rechtbank waarmee het nertsenverbod per 2024 buiten werking werd gesteld en er sinds 2013 niet meer gefokt mocht worden. De rechtbank oordeelde dat een fokverbod de pelsdierenhouders ‘ernstig financieel’ zou treffen, maar volgens het gerechtshof is in de wet voldoende rekening gehouden met de belangen van de nertsenhouders. De belangenvereniging voor pelsdierenhouders gaat nu bij de Hoge Raad in cassatie tegen het vonnis van het gerechtshof.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
leo dekkers
8 jaren geleden

Schandalig wat hier in Rosmalen gebeurd, 3 man ontslaan en dan is probleem weer opgelost, denk het niet, directie is en blijft verantwoordelijk, kijk ook eens naar de rest op dit bedrijf. Verder is het fokken van deze diertjes overbodig, is een luxe probleem, daar die kakmadammetjes een bontje willen hebben, laten die dan maar hun poedeltjes om de nek leggen, stelletje mafkezen. Deze handel moet NU gestopt worden en niet pas in 2024, dit zijn levende wezentjes die recht op leven hebben, nog beter helemaal niet fokken, want al deze lui zijn barbaren, als ik zo mijn geld zou moeten verdienen, loop ik nog liever bij de voedselbank.

Flip
8 jaren geleden

Dat gesmijt lijkt mij ook niet goed voor de kwaliteit van de pelsjes.

Henk de Klerk
8 jaren geleden

Een mens die een ander mens (of dier) schade of leed berokkent,berokkent zichzelf ook schade of leed. En dat alle leed die men in het aardse leven berokkent aan anderen, na de dood omgekeerd wordt beleefd, met andere woorden: als men iemand (of een dier) heeft mishandeld of zelfs vermoord of op een of andere wijze leed heeft
veroorzaakt, dan beleeft men dit na de dood alsof men zelf wordt mishandeld of vermoord, dus men beleeft dan zelf wat het slachtoffer heeft beleefd. Stel nu eens dat alle mensen – het zal waarschijnlijk nooit gebeuren -, maar stel nu eens dat alle mensen hiervan overtuigd zouden zijn, zou de wereld er dan niet heel anders uitzien? Zou er dan niet zeer veel misdaad en dierenleed uit de wereld verdwijnen? Ik denk dat er geen enkel idee of inzicht bestaat, waar zo’n krachtige morele impuls van uitgaat als van deze waarheid.

douwtje
8 jaren geleden

zulke misdaden vereist een harde aanpak van dergelijke ziekelijke nertsenfokkers

[…] Onderzoek naar misstanden nertsenfokkerij […]