06

Overbevolking zou hét thema moeten zijn waar we ons de komende jaren mee bezig houden, maar er wordt op de klimaattop in Parijs met geen woord over gerept. Dat stelt de Belgische senator Alain Destexhe in de Franse krant Le Figaro.

Er zijn nu al te veel mensen op aarde, schrijft Destexhe, en toch werd de belangrijkste factor in de opwarming van de aarde niet besproken op de COP21. De Afrikaanse bevolking zal de komende dertig jaar verdubbelen: tegen 2050 zullen er 2 miljard mensen op het Afrikaanse continent wonen. Aan het eind van deze eeuw worden dat er waarschijnlijk 4 miljard. Ook de Aziatische bevolking – nu al 4,4 miljard mensen – zal tegen 2050 met een miljard toenemen.

Wereldwijd hebben we, in een periode van amper 250 jaar, te maken gehad met een vertienvoudiging van de bevolking. Ondanks die alarmerende cijfers, stelt Destexhe, staat geboortebeperking niet op de agenda van de COP21. Dat onderwerp ligt volgens hem te gevoelig in landen waar wereldreligies als het christendom en de islam voortplanting nog steeds promoten. Volgens de Wereldbank en de Verenigde Naties (VN) biedt een toename van de bevolking ‘groeipotentieel’, ‘investeringsmogelijkheden’ en zelfs ‘demografisch dividend’, aldus Destexhe.

Nochtans lijkt een scenario met bijna 10 miljard mensen verdacht veel op het scenario van een aangekondigde catastrofe, met onder andere uitputting van natuurlijke grondstoffen, ontbossing en verwoestijning en het uitsterven van tienduizenden soorten. Geboortebeperking moet een topprioriteit worden voor landen in Afrika en Zuid-Azië, meent Destexhe. Niet alleen om de opwarming van de aarde tegen te gaan – waarvan hun inwoners de eerste slachtoffers zullen worden – maar ook om het welzijn van hun bevolking te garanderen.

Gezien het belang van de kwestie, schrijft hij, zouden geïndustrialiseerde landen bepaalde voorwaarden kunnen stellen bij het verlenen van ontwikkelingshulp. Maar die voorwaarden maken geen deel uit van de 169 ‘doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling’, die onlangs door de VN werden opgesteld als kompas voor het internationale ontwikkelingsbeleid de komende vijftien jaar. Ook de internationale ngo’s hebben geen oog voor de snelle wereldwijde bevolkingsgroei en de desastreuze gevolgen daarvan op het gebied van uitputting van de aarde en klimaatverandering.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronaldo
8 jaren geleden

Ja de wereld is overbevolkt. Niet zozeer omdat er te veel mensen zijn als wel omdat mensen in de rijke landen veel te veel consumeren. De gemiddelde USAmerikaan of Japanner verbruikt 10 keer zoveel als de aarde per persoon zou kunnen laten aangroeien, oftwel 300 keer zoveel als de gemiddelde Ethiopier. Wij in de EU zijn niet veel beter. Wel maken we iets minder kindjes.
Met alleen veganisme gaan we de boel niet redden. Misschien moweten we maar stopen met tqabak roken, koffie drinken en chocola eten.

Uiteraard moeten we er ook voor zorgen dat alle MEISJES op deze planeet genoeg onderwijs krijgen. Dat is tot nog toe de meest effectieve manier om geboortecijfers omlaag te krijgen