08

Maandag is in Peking het proces begonnen tegen de Chinese mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang die zich kritisch heeft uitgelaten over het regime in het land. Er hangt een celstraf van acht jaar boven zijn hoofd.

Pu werd in mei 2014 opgepakt en vervolgd voor onder meer een serie berichten die hij postte op de Chinese variant van Twitter. De advocaat uitte geregeld kritiek op overheidsfunctionarissen en de Communistische Partij. Ook maakte hij de kleinzoon van Mao belachelijk, evenals een partijlid dat toegegeven had dat hij in zestig jaar nog nooit tegen een voorstel van de partij had gestemd.

De mensenrechtenactivist heeft de afgelopen negentien maanden vastgezeten. Er hangt acht jaar cel boven zijn hoofd, mede vanwege het ‘aanzetten tot etnische verdeeldheid’. Op het proces in Peking zijn tal van buitenlandse journalisten, diplomaten uit onder meer Nederland, de VS en Engeland, en actievoerders afgekomen. Agenten beletten een groep diplomaten en vijftig sympathisanten de toegang tot de rechtszaal omdat die vol zou zijn. Dit leidde tot schermutselingen op straat.

Mensenrechtenorganisaties roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Pu. Zijn zaak zou wemelen van de onrechtmatigheden, er is misbruik gemaakt van zijn procedurele rechten en de mensenrechten zijn geschonden. Activisten zien in de vervolging van Pu een poging tot intimidatie van de sociale advocatuur in China. Pu heeft eerder in rechtszaken activisten verdedigd die opkwamen voor de burgerrechten.

Human Rights Watch deed vrijdag nog een beroep op tientallen ambassadeurs in Peking om te protesteren tegen de behandeling van Pu. De mensenrechtenorganisatie hoopte dat de diplomaten zich vandaag collectief zouden melden bij de rechtbank. Amnesty Internationaal stelt dat er sprake is van politieke vervolging. “Hij wordt alleen vervolgd omdat hij durft op te staan tegen de Chinese regering en moedig de mensenrechten verdedigt.”

Ondertussen is datzelfde lieftallige China Europa aan het opkopen

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties